- Home
- Externe
- BERLIN, (15.02.2018, 03:58)
- Mircea Olteanu
Ministrul german de Externe: Serbia trebuie să accepte independenţa fostei provincii sârbe Kosovo dacă vrea să adere la UE
Sigmar Gabriel, ministrul german de Externe, a declarat, miercuri seară, că Belgradul trebuie să accepte independenţa fostei provincii sârbe Kosovo dacă vrea să adere la Uniunea Europeană, informează site-ul agenţiei de ştiri Reuters.
Urmărește
600 afișări
Ministrul german de Externe: Serbia trebuie să accepte independenţa Kosovo dacă vrea să adere la UE
"Dacă Serbia doreşte să se îndrepte spre Uniunea Europeană, construirea statului de drept este o condiţie primordială, dar, în mod firesc, şi acceptarea independenţei Kosovo", a declarat Gabriel în cadrul unei conferinţe de presă comune la Priştina cu premierul kosovar Ramush Haradinaj.
Gabriel a adăugat că a transmis acelaşi mesaj oficialilor sârbi în cursul vizitei sale la Belgrad.
Serbia îşi propune să adere la UE până în 2025, însă oficialii sârbi speră că recunoaşterea independenţei Kosovo nu va fi o condiţie esenţială pentru aderarea la UE, iar ministrul sârb al Apărării, Aleksandar Vulin, a declarat că Belgradul şi Priştina ar trebui să împartă Kosovo.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ciolacu a venit în Parlament cu facturile pentru zborurile private la Nisa cu o aeronavă Nordis
-
Propunerea de suspendare din funcţie a preşedintelui Iohannis, respinsă de Birourile Parlamentare Reunite
-
Trump avertizează Iranul cu privire la o „anihilare totală” în cazul unei tentative de asasinat
Gabriel a declarat că Germania va ajuta la recunoaşterea independenţei Kosovo de către cele cinci state membre ale UE care încă nu au făcut acest lucru, anume: Spania, Slovacia, Cipru, Grecia şi România.
"Desigur, facilitarea aderării la Uniunea Europeană este scopul final. Una dintre condiţiile pentru aceasta va fi de a convinge cele cinci ţări din Uniunea Europeană care nu recunosc Kosovo că o astfel de recunoaştere are sens, deoarece Kosovo nu va mai face niciodată parte din Serbia".
"Apartenenţa la Uniunea Europeană este o situaţie avantajoasă pentru toţi", a completat ministrul german.
Fosta provincie sârbă Kosovo şi-a declarat independenţa la aproape un deceniu după un conflict de doi ani între forţele sârbe şi separatiştii albanezi, în cursul cărora au fost comise numeroase atrocităţi de ambele părţi.
Independenţa fostei provincii sârbe a fost recunoscută de 115 ţări, dintre care 23 dintre cele 28 de state membre ale UE. Aderarea ţării la ONU a fost blocată de Rusia şi China.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Digi RCS-RDS, anunțul începutului de februarie. Oferă acest smartphone de ultimă generație tuturor abonaților din România
CANCAN.RO
Localitatea din România în care o casă se vinde cu doar 3.800€. Condiția bizară pe care trebuie să o îndeplinești
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe