- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (08.05.2014, 14:43)
- Catalina Mihai
Ministrul german de Externe: Soluţia militară nu este o opţiune în Ucraina. Trebuie să profităm de fiecare şansă
O nouă întâlnire a semnatarilor Acordului de la Geneva şi reforma Constituţiei ucrainene sunt câteva dintre opţiunile privind dezesacaladarea crizei din Ucraina propuse, într-un articol semnat în FAZ, de ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, care exclude o soluţie militară.
Urmărește
947 afișări
Frank-Walter Steinmeier, ministrul german de Externe
Şeful diplomaţiei germane atrage atenţia, în articolul intitulat "Renunţarea nu este o opţiune!", publicat de Frankfurter Allgemeine Zeitung în 6 mai, că situaţia din Ucraina se acutizează dramatic şi, dacă nu se iau măsuri, este posibil să se atingă "un punct limită", în care "escaladarea nu va mai putea fi oprită şi ne vom afla realmente în pragul unui război în estul Europei".
Frank-Walter Steinmeier subliniază importanţa OSCE în soluţionarea conflictului, dar semnalează faptul că statele membre şi cei patru semnatari ai Acordului de la Geneva din 17 aprilie - UE, SUA, Ucraina şi Rusia - trebuie să acorde "un sprijin puternic" organizaţiei astfel încât aceasta să joace "un rol mai decisiv" în identificarea unei soluţii politice.
Precizând că soluţia militară nu reprezintă "o opţiune", ministrul german de Externe propune un plan în cinci puncte în vederea soluţionării crizei din Ucraina.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
În primul rând, Steinmeier susţine că o nouă întâlnire a semnatarilor Acordului de la Geneva ar da "semnalul corect" menit să confirme sprijinul necondiţionat pe care îl oferă acestei înţelegeri.
Frank-Walter Steinmeier pledează pentru o reformă constituţională, făcută "cât mai curând posibil" şi în urma unor consultări în care să fie implicate toate zonele ţării, precum şi întreaga societate.
De asemenea, diplomatul german consideră necesară instalarea unor forumuri de dialog, "pe modelul unor mese rotunde", şi a unor conferinţe la nivel de primari şi guvernatori, pentru a se asigura un dialog formalizat la nivel naţional, regional şi local.
Ministrul de Externe de la Berlin pledează pentru continuarea eforturilor de dezarmare a grupărilor non-statele şi a evacurării clădirilor şi pieţelor publice din întreaga ţară.
Totodată, Steinmeier vorbeşte de "o înţelegere" a modului în care vor derula alegerile prezidenţiale din 25 mai, care vor conferi "legitimitate democratică noii conduceri ucrainene", făcând posibilă o stabilizare politică şi economică.
Prezentăm în continuare articolul semnat de ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, în Frankfurter Allgemeine Zeitung şi preluat de MEDIAFAX:
Steinmeier: Soluţia militară nu este o opţiune în Ucraina. Trebuie să profităm de fiecare şansă
"Vinerea trecută au decedat peste patruzeci de oameni la Odessa, în incendiul izbucnit într-un imobil în care se refugiase una dintre două grupări de persoane violente. Zeci de oameni au sfârşit arşi în mod cumplit fără ca poliţia să intervină după ce casa sindicatelor, baricadată, a fost asaltată cu cocktailuri Molotov. Intervenţiile forţelor de ordine ucrainene împotriva baricadelor stradale şi ocupării clădirilor publice de către demonstranţi pro-ruşi, dispuşi la violenţă, continuă. Numai în ultimele zile, zeci de oameni au fost ucişi sau grav răniţi în aceste ciocniri sau în altele. La graniţa cu Ucraina stau mii de soldaţi, care sunt percepuţi în această ţară ca o ameninţare nedisimulată cu o invazie.
Acestea sunt întâmplări şi evoluţii dramatice. Veştile nu doar că s-au înrăutăţit, ci se înrăutăţesc în mod accelerat.
Şi, ca şi cum toate acestea n-ar fi suficiente: în acelaşi timp suntem martorii unui schimb verbal de replici din ce în ce mai dur, într-o anumită măsură ca o reflecţie a cursului evenimentelor: între conducerea Ucrainei şi separatişti, între Kiev şi Moscova, între vest şi est. Convorbirile telefonice între responsabilii politici ameninţă să devină, dintr-un mijloc de comunicare cu partenerul de dialog menit să soluţioneze problemele, un simplu prilej pentru declaraţii adresate propriului public. Opiniile publice din unele ţări reacţionează sensibil şi se radicalizează progresiv.
Toate acestea – evenimentele de la faţa locului şi reacţia publică faţă de acestea – se amplifică reciproc şi duc la o acutizare dramatică a situaţiei generale. Nebunia îşi urmează cursul. La un moment dat va fi atins punctul limită, acel moment în care escaladarea nu va mai putea fi oprită şi ne vom afla realmente în pragul unui război în estul Europei.
Cu toate acestea: în toiul situaţiei care se deteriorează zilnic, ba chiar în toiul unor lupte continue în jurul oraşului Slaviansk, am reuşit sâmbătă, împreună cu OSCE, să eliberăm, nevătămaţi, observatori militari germani, europeni şi ucraineni, în total douăsprezece persoane, din mâinile separatiştilor pro-ruşi.
Acest lucru a fost posibil pentru că, în cele din urmă, când s-a pus problema, toată lumea a contribuit în mod constructiv: guvernul de la Kiev, conducerea de la Moscova şi reprezentantul Rusiei, Vladimir Lukin. Acest lucru a fost posibil, fiindcă OSCE a dezvoltat la faţa locului o reţea care a dat roade la momentul decisiv. Acest lucru a fost posibil, deoarece canalele noastre politice către Kiev şi Moscova au funcţionat în continuare şi au facilitat schimbul confidenţial de informaţii.
Merită, aşadar, de fiecare dată şi chiar şi în situaţii ce par aproape fără ieşire, să te foloseşti de posibilităţile care încă există. Renunţarea nu este o opţiune! Acest lucru este valabil şi pentru eforturile noastre pentru dezescaladarea situaţiei. Poate vom eşua, însă nu avem dreptul să stăm cu mâinile în sân şi să lăsăm frâu liber răului, ci suntem datori nu doar să profităm de fiecare şansă oferită, ci şi să ne creăm singuri, cu perseverenţă, aceste şanse.
Ne-au mai rămas doar câteva instrumente pentru a identifica o soluţie paşnică a conflictului din Ucraina. Oricum, o soluţie militară nu reprezintă o opţiune. Avem, însă, la faţa locului, o organizaţie internaţională recunoscută, a cărei eficienţă a fost des dovedită, în trecut. OSCE îşi extinde, de săptămâni, propria activitate în Ucraina, fiind prezentă în multe hot spot-uri ale confruntărilor. În plus, avem Acordul de la Geneva din 17 aprilie, semnat de cele patru părţi – Rusia şi Ucraina, Statele Unite şi Uniunea Europeană – care atribuie OSCE-ului misiunea de a fi mai activă: sprijin la soluţionarea unor conflicte locale, ofertă de mediere, suport paralel la dezarmarea forţelor non-statale.
Este doar o şansă, nimic mai mult. Dacă dorim ca OSCE să joace un rol mai decisiv la identificarea unei soluţii politice, organizaţia are nevoie de un sprijin puternic din partea celor care au trimis-o în Ucraina: din partea statelor membre OSCE şi, îndeosebi, din partea celor patru semnatari ai Acordului de la Geneva.
Mult timp nu ne mai rămâne. În opinia mea, următoarele aspecte sunt prioritare:
1. Un semnal politic puternic al celor patru state participante la întâlnirea de la Geneva, menit să confirme sprijinul necondiţionat pe care îl oferă acordului şi dorinţa acestora de a-l pune, în continuare, în practică. De la o nouă întâlnire a semnatarilor Acordului de la Geneva ar porni semnalul corect, fără să se evite discuţii legate inclusiv de chestiuni sensibile ce ţin de politicile de securitate.
2. O înţelegere privind modul în care vor derula alegerile prezidenţiale care vor conferi legitimitate democratică noii conduceri ucrainene, făcând doar astfel posibilă o stabilizare politică şi economică.
3. Instalarea unor forumuri de dialog, pe modelul unor mese rotunde, a unor conferinţe la nivel de primari şi guvernatori şi a altor forme menite să asigure un dialog formalizat la nivel naţional, regional şi local, cu concursul expertizei OSCE-ului.
4. Consultări cu participare largă, efectuate cât mai curând posibil privind reforma constituţională, obiectivul fiind implicarea activă a tuturor zonelor ţării şi ale societăţii, şi atingerea unui consens sustenabil.
5. Continuarea eforturilor în sensul dezarmării grupărilor non-statale şi a evacuării clădirilor şi pieţelor publice din întreaga ţară.
Şanse reale de reuşită există doar dacă cei mai importanţi actori, în frunte cu Moscova şi Kievul, sunt dispuşi să păşească pe o astfel de cale. Estul şi sudul Ucrainei trebuie să poată participa activ la acest proces. Nu ştim dacă acest lucru va reuşi. Cu siguranţă, cunoscutele asigurări de pace, rostite cu jumătate de gură, nu sunt suficiente, în acest scop. Poate este de folos dacă înţelegem că Rusia şi Ucraina ar avea, fără îndoială, cel mai mult de pierdut, dacă nu reuşim, măcar acum, să schimbăm macazul".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe