Ministrul de interne din Kosovo a transmis că Priştina e gata să disloce trupe în nord, în eventualitatea unui atac sârb. Kosovo acuză Serbia de antrenarea grupului terorist care a atacat biserica din Banjska, în urmă cu un an

Ministrul de interne din Kosovo, Xhelal Svecla, a transmis, ieri, în cadrul unei emisiuni a postului Euronews Albania, că poziţia oficială a Priştinei este să fie gata să disloce armata în nord, în eventualitatea unui posibil atac din Serbia, scrie RKS News.

Urmărește
5599 afișări
Imaginea articolului Ministrul de interne din Kosovo a transmis că Priştina e gata să disloce trupe în nord, în eventualitatea unui atac sârb. Kosovo acuză Serbia de antrenarea grupului terorist care a atacat biserica din Banjska, în urmă cu un an

Svecla a subliniat, însă, că, în baza unui acord din 2013, armata poate intra în cele patru municipalităţi din nord doar cu permisiunea comandantului KFOR, un lucru care i se pare „ciudat şi nedrept”.

Totodată, ministrul a vorbit despre aspiraţiile Kosovo de a fi membră NATO şi UE şi a acuzat Serbia de cooperarea cu Rusia, făcând referire şi la dorinţa Serbiei de a intra în BRICS.

Svecla a mai acuzat Serbia şi, în special, pe preşedintele Aleksandar Vucic de implicarea directă în antrenarea, în bazele militare sârbe, a grupului terorist care a atacat, anul trecut, biserica ortodoxă din Banjska. Acesta spune că în baza dovezilor obţinute în acest sens s-au organizat întâlniri ale Consiliului de Securitate şi  „s-au pregătit scenarii, planuri şi mobilizarea capacităţilor noastre pentru a răspunde oricărui tip de agresiune a unor grupuri teroriste finanţate de Serbia”.

Declaraţiile acestuia apar şi în contextul în care Charles Kupchan, un fost diplomat american care a fost director pentru afaceri europene în cadrul Consiliului de Securitate Naţională în timpul mandatului preşedintelui Bill Clinton şi, apoi, asistent special al preşedintelui Barack Obama, a declarat, tot la Euronews, că Rusia face eforturi pentru a provoca un război în Balcani, în special în Republica Srpska, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Kosovo.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici