„Dacă sunt exercitate presiuni politice de către o parte sau alta pentru a împiedica participarea Iranului, aceste părţi vor regreta toate eforturile pe care le-au depus pentru a împiedica participarea Iranului la găsirea unei soluţii pentru criza siriană”, a declarat el, făcând aluzie, în primul rând, la Statele Unite.
Secretarul de american Stat, John Kerry, a reafirmat luni la Paris că Iranul va fi „binevenit” în Elveţia, cu condiţia să accepte tranziţia politică în Siria.
În opinia lui Zarif, „criza siriană ar trebui să fie soluţionată de poporul sirian, iar celelalte părţi trebuie numai să ajute la găsirea unei soluţii politice, ci nu să se considere judecători care pun condiţii dialogului’, a adăugat el.
Aceste declaraţii vizează cele 11 state occidentale şi arabe care alcătuiesc „Prietenii Siriei”, pe care regimul de la Damasc le-a catalogat drept „duşmanii Siriei”.
La finalul întâlnirii care a avut loc duminică la Paris, preşedintele Coaliţiei Naţionale Siriene Ahmad Jarba le-a spus jurnaliştilor că „suntem cu toţii de acord că nu există niciun viitor în Siria pentru Bashar Al-Assad şi pentru familia sa. Plecarea lui este inevitabilă”.
Şeful diplomaţiei iraniene s-a întâlnit luni cu principalii lideri libanezi, inclusiv cu Hassan Nasrallah, liderul puternicei mişcări şiite Hezbollah, care luptă alături de regimul sirian.