Guvernul francez va furniza „un ansamblu de elemente de dovezi de naturi diferite care identifică mai clar regimul ca fiind responsabil de atacul chimic de la 21 august”, a anunţat o sursă guvernamentală.
O altă sursă guvernamentală a precizat că „documente secrete declasificate” vor fi făcute publice în vederea organizării unei dezbateri parlamentare, miercuri, fără vot.
Premierul Jean-Marc Ayrault va primi, în cursul după-amiezii, la Matignon, o delegaţie alcătuită din principalii oficiali parlamentari, cărora le va prezenta situaţia din Siria, înainte de convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară.
După reacţia părţii americane, François Hollande se află, începând de sâmbătă, sub presiunea opoziţiei, dar şi a unui grup de parlamentari constituit din socialişti şi aliaţii lor ecologişti care şi-au manifestat dorinţa ca perspectiva unei acţiuni militare a Franţei împotriva regimului lui Bashar al-Assad să fie supusă la vot în Parlament.
Executivul francez a respins până în prezent posibilitatea organizării unui asemenea vot în Parlament, care nu este necesar în vederea angajării unei operaţiuni militare.
Parisul şi Washingtonul consideră că regimul sirian este responsabil de comiterea unei atac chimic, pe 21 august, la periferia Damascului, soldat cu peste 1.400 de morţi, potrivit serviciilor de informaţii americane.
Barack Obama, hotărât, la fel ca şi François Hollande, să „pedepsească” regimul de la Damasc, a anunţat sâmbătă că va consulta şi va cere acordul Congresului american pentru o intervenţie militară în Siria, care pare iminentă.
O notă recentă aparţinând serviciilor franceze de informaţii, dezvăluită în presă, vorbeşte despre „câteva sute de tone de iperită” şi „gaz sarin” deţinute de regimul sirian, un stoc total care depăşeşte 1.000 de tone de agenţi chimici.
În afară de stocurile de iperită (un gaz de luptă asfixiant numit şi gaz muştar) şi gaz sarin, nota, al cărui conţinut a fost confirmat pentru AFP de surse guvernamentale, menţionează, de asemenea, că oameni de ştiinţă sirieni au lucrat la iperită cu azot, un agent vezicant de primă generaţie şi totodată o substanţă neurotoxică organofosforică a cărei toxicitate este superioară celei a sarinului.