Ministrul olandez al Finanţelor, Dijsselbloem: Ţările care acceptă cotele de refugiaţi ar putea crea un „mini-Schengen”
„Există câteva ţări care poartă cele mai mari poveri în criza refugiaţilor, acceptând cei mai mulţi extracomunitari”, a declarat Jeroen Dijsselbloem, menţionând Suedia, Germania, Austria, Belgia şi Olanda.
„Alte ţări spun: nu este problema noastră; este a voastră. Succes!”, a transmis Dijsselbloem într-un interviu acordat ziarelor belgiene De Tijd şi L’Echo.
„Pentru menţinerea Spaţiului Schengen, trebuie protejate frontierele. Dacă nu reuşim să protejăm frontierele externe ale UE sau ale actualului Spaţiu Schengen, atunci am putea-o face într-o zonă mini-Schengen”, a subliniat şeful Eurogrup.
În prezent, din Spaţiul Schengen fac parte 22 de state UE şi Norvegia, Islanda, Elveţia, Lichtenstein.
Un reprezentant al Germaniei a transmis că Berlinul este favorabil menţinerii actualei forme a Spaţiului Schengen. „Vrem ca Schengen să rămână în forma actuală”, a declarat un oficial german citat de Reuters.
Zilele trecute, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, afirma că viitorul Schengen depinde de disponibilităţile statelor UE de a participa la o schemă permanentă de distribuire a refugiaţilor pe baza cotelor obligatorii. „Distribuirea refugiaţilor în funcţie de performanţele economice şi de alte condiţii, disponibilitatea de a participa la un sistem permanent de repartizare a refugiaţilor conform cotelor vor determina dacă Spaţiul Schengen va rezista pe termen lung”, sublinia liderul de la Berlin.