Ministrul turc de Externe: Relaţiile cu Germania se vor normaliza în 2018

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat luni că se aşteaptă ca relaţiile ţării sale cu Germania să se normalizeze în 2018, bazându-se pe o legătură solidă cu omologul său german, Sigmar Gabriel, pe care l-a numit "prieten", relatează site-ul agenţiei DPA.

Urmărește
1273 afișări
Imaginea articolului Ministrul turc de Externe: Relaţiile cu Germania se vor normaliza în 2018

Ministrul turc de Externe: Relaţiile cu Germania se vor normaliza în 2018

"Cred că ambele părţi sunt gata să normalizeze relaţiile. Aşadar, mă aştept la un an mult mai bun în 2018. Din partea noastră nu vedem nicio criză. Turcia nu are nicio problemă cu Germania. Dar Germania are o problemă cu Turcia", a spus Cavusoglu.

Şeful diplomaţiei de la Ankara a denunţat o "tendinţă de denigrare a lui Erdogan" în străinătate, subliniind că Germania ar trebui să trateze Turcia ca pe un partener egal.

Mevlut Cavusoglu nu regretă declaraţiile făcute în 2017 potrivit cărora Germania a fost scena unui comportamentul de tip nazist după interzicerea mitingurilor susţinute de către preşedintele turc şi de către miniştri, înaintea referendumului privind sporirea atribuţiilor prezidenţiale.

"Ce s-a întâmplat în acele zile ne-a amintit de evenimentele din timpul nazismului. Poate că nu s-a întâmplat nici măcar în timpul naziştilor. Nu cred că regimul nazist a oprit vizitele sau întâlnirile de acel tip", a mai spus ministrul turc de Externe.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat stare de urgenţă după tentativa eşuată de lovitură de stat din 15 iulie 2016, iar peste 50.000 de persoane au fost arestate, printre care jurnalişti şi angajaţi din administraţia centrală. În plus, peste 150.000 de profesori, funcţionari publici şi militari au fost demişi sau suspendaţi din funcţie. Acţiunile Ankarei au fost dur criticate de mai multe state europene şi organizaţii pentru drepturile omului.

Relaţiile bilaterale dintre Turcia şi Germania, două state aliate în cadrul NATO, au fost tensionate în ultimul an, după ce Berlinul a sugerat Uniunii Europene să anuleze negocierile privind aderarea Turciei la Blocul comunitar. Anterior, Germania a criticat Turcia pentru măsurile represive luate după evenimentele din iulie 2016.

Cancelarul german Angela Merkel a cerut de mai multe ori eliberarea cetăţenilor germani reţinuţi în Turcia sub acuzaţia de implicare în tentativa eşuată de lovitură de stat din 2016. În replică, Turcia a acuzat Germania că oferă un refugiu militanţilor kurzi şi suspecţilor căutaţi pentru presupuse legături cu puciul eşuat. Peste trei milioane de imigranţi turci trăiesc în Germania.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici