Ministrul ucrainean de Externe: Încă două ţări se alătură grupului de bază privind Tribunalul Special pentru crime de război comise de ruşi

„Treizeci şi două de state lucrează acum împreună pentru a trage la răspundere conducerea politică şi militară de la vârful Rusiei. Putin şi apropiaţii săi vor fi judecaţi”, anunţă oficialul ucrainean.

Urmărește
784 afișări
Imaginea articolului Ministrul ucrainean de Externe: Încă două ţări se alătură grupului de bază privind Tribunalul Special pentru crime de război comise de ruşi

Ministrul ucrainean de Externe: Încă două ţări se alătură grupului de bază privind Tribunalul Special pentru crime de război comise de ruşi

Ministrul ucrainean de Externe Dmytro Kuleba anunţă marţi faptul că încă două ţări s-au alăturat, la 14 martie, Grupului de bază privind Tribunalul Special pentru crime de război comise de ruşi. 
 
Ministrul nu a precizat care sunt cele două state care s-au alăturat grupului. Pe 7 martie, Kuleba a informat că Grecia devine membru al coaliţiei. 
 
„Treizeci şi două de state lucrează acum împreună pentru a trage la răspundere conducerea politică şi militară de la vârful Rusiei. Putin şi apropiaţii săi vor fi judecaţi”, a declarat Kuleba pe Twitter. 
 
Pe 19 ianuarie, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care a cerut statelor membre să susţină crearea unui tribunal internaţional special pentru a judeca crimele de război comise de Rusia în Ucraina. Rezoluţia a îndemnat statele membre ale UE să se pregătească „imediat” pentru crearea tribunalului în cooperare cu Ucraina.
 
Grupul de bază a avut prima reuniune pe 26 ianuarie, iar participanţii săi se vor reuni din nou pe 21-22 martie la Strasbourg, potrivit publicaţiei Ukrainska Pravda. 
 
Curtea Penală Internaţională (CPI) intenţionează să deschidă două dosare de investigare a crimelor de război comise de forţele ruseşti împotriva Ucrainei, anunţă The New York Times. Cazurile sunt legate de răpirea de către ruşi a copiilor şi adolescenţilor ucraineni care au fost trimişi în aşa-numitele tabere ruseşti de „reeducare”, precum şi de atacurile deliberate asupra infrastructurii civile. Acestea vor fi primele acuzaţii internaţionale aduse de la începutul războiului.
 
Deşi CPI poate investiga crimele de război comise de persoane fizice, nu are competenţa de a urmări penal crima de agresiune, de unde şi necesitatea de a crea Tribunalul Special. 
 
Din momentul în care a fost creată pentru prima dată drept concept, crima de agresiune a fost considerată o crimă săvârşită de către conducerea politică. Acest tip de infracţiune a fost judecată pentru prima dată în cadrul Tribunalului Militar Internaţional de la Nürnberg, după cel de-al Doilea Război Mondial.
 
Comentând presupusele intenţii ale CPI de a deschide aceste cazuri, secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat la 14 martie, citat de agenţia de ştiri controlată de statul rus TASS, că Moscova nu recunoaşte jurisdicţia acestei instanţe.
 
Parchetul general al Ucrainei investighează aproximativ 70.000 de cazuri de crime de război şi crime de agresiune care ar fi fost comise de trupele ruseşti de la începutul invaziei la scară largă, în urmă cu un an.

The New York Times 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici