- Home
- Externe
- MOSCOVA, (14.03.2014, 18:11)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Minorităţile ruse în fostele republici sovietice
În afară de comunitatea rusă din Crimeea, pe care Moscova afirmă că trebuie să o "protejeze", numeroase minorităţi ruse trăiesc în fostele republici sovietice, dar nu toate sunt la fel de apropiate de Rusia.
Urmărește
1890 afișări
Minorităţile ruse în fostele republici sovietice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
ESTONIA
Peste 330.000 de ruşi locuiesc în Estonia, respectiv un sfert din populaţia totală. Concentraţi în principal în jurul oraşului Narva, în apropiere de frontiera rusă, ei au fost obligaţi să treacă un test de limbă estonă pentru a obţine naţionalitatea acestei ţări şi, în consecinţă, pentru a vota în alegeri, chiar dacă s-au născut în Estonia.
Membră UE şi NATO, Estonia are relaţii diplomatice tensionate cu Rusia şi este periodic ţinta unor atacuri cibernetice, pe care Tallinnul le atribuie hackerilor ruşi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Politruco-securiștii de la Putere nu cred că nu-i mai crezi. Pe 4 și 18 mai, să le-o dai în vot!
-
Armenia face un pas istoric spre aderarea la Uniunea Europeană
-
23.000 de copii în România abandonează şcoala în fiecare an. Ce soluţii are ministrul Educaţiei
-
O nouă zi liberă pentru bugetari: Minivacanţă de patru zile
LETONIA
Etnicii ruşi reprezintă 34 la sută din populaţia acestei ţări membre a Uniunii Europene. În 2012, Letonia a refuzat, printr-un referendum să facă din limba rusă a doua limbă oficială a ţării.
Ca şi Estonia, pentru a obţine cetăţenia ţării, ei trebuie să treacă un test de limbă letonă. În consecinţă, circa 300.000 de membri ai minorităţii ruse sunt apatrizi.
LITUANIA
Puţin sub 10 la sută din populaţia Lituaniei este rusofonă, potrivit bazei de date europene, şi trăieşte în marile oraşe ale ţării.
BELARUS
Rusa, una dintre limbile oficiale ale ţării, este vorbită de aproape toată populaţia, dar doar 11 la sută dintre locuitori sunt consideraţi etnici ruşi.
REPUBLICA MOLDOVA
Peste 6 la sută din populaţia moldoveană este considerată de etnie rusă. În teritoriul separatist Transnistria, susţinut economic şi politic de Kremlin, rusofonii reprezintă 60 la sută dintre locuitori: jumătate dintre ei se consideră ruşi, ceilalţi ucraineni.
GEORGIA
Dacă numărul persoanelor rusofone este redus în Georgia, rusa este una dintre limbile oficiale în Abhazia şi Osetia de Sud, două teritorii separatiste care şi-au proclamat independenţa în 2008, în urma unui război scurt între Rusia şi Georgia, şi pe care doar Moscova şi alte câteva capitale le-au recunoscut.
KAZAHSTAN
Trei milioane de persoane, considerate etnici ruşi, trăiesc în Kazahstan, respectiv 26 la sută din populaţie. Majoritatea trăiesc în regiunile din nordul ţării şi reprezintă aproape jumătate din locuitorii de aici. Rusa este una dintre limbile oficiale ale ţării.
Ultranaţionaliştii ruşi, între care şeful partidului liberal-democrat (LDPR) Vladimir Jirinovski, au cerut deja anexarea sa de către Rusia.
KÎRGÎZSTAN
Aproximativ 10 la sută din populaţie este considerată de etnie rusă. Rusa este din 2001 una dintre limbile oficiale ale ţării.
UZBEKISTAN
Minoritatea rusă reprezintă 6 la sută din populaţia ţării, respectiv puţin peste 1,7 milioane de persoane.
În alte ţări ale fostei URSS din Asia Centrală (Turkmenistan, Tadjikistan), prezenţa unei minorităţi ruse nu este semnificativă din punct de vedere numeric.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Elevii s-au săturat de educație. Doru Grădinaru, profesor de istorie: „Nici nu mai au răbdare să se asculte unii pe alții”
Citește pe www.zf.ro: Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Guvernul Ciolacu 2 a stabilit primul tur al prezidențialelor pe 4 mai, când românii sunt în minivacanță. Poporul român nu e prost!
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Moartea nu există și este doar o iluzie, potrivit experților în fizică cuantică. Ce se întâmplă, de fapt, la sfârșitul vieții
CANCAN.RO
Ce pensie primește un român în 2025, dacă se pensionează fără să fi muncit vreo zi în viața lui
GANDUL.RO
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind PENSIILE. ANUNȚ de ULTIMĂ oră al CASEI DE PENSII pentru toți seniorii
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe