Minorităţile ruse în fostele republici sovietice

În afară de comunitatea rusă din Crimeea, pe care Moscova afirmă că trebuie să o "protejeze", numeroase minorităţi ruse trăiesc în fostele republici sovietice, dar nu toate sunt la fel de apropiate de Rusia.

Urmărește
1890 afișări
Imaginea articolului Minorităţile ruse în fostele republici sovietice

Minorităţile ruse în fostele republici sovietice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

ESTONIA

Peste 330.000 de ruşi locuiesc în Estonia, respectiv un sfert din populaţia totală. Concentraţi în principal în jurul oraşului Narva, în apropiere de frontiera rusă, ei au fost obligaţi să treacă un test de limbă estonă pentru a obţine naţionalitatea acestei ţări şi, în consecinţă, pentru a vota în alegeri, chiar dacă s-au născut în Estonia.

Membră UE şi NATO, Estonia are relaţii diplomatice tensionate cu Rusia şi este periodic ţinta unor atacuri cibernetice, pe care Tallinnul le atribuie hackerilor ruşi.

LETONIA

Etnicii ruşi reprezintă 34 la sută din populaţia acestei ţări membre a Uniunii Europene. În 2012, Letonia a refuzat, printr-un referendum să facă din limba rusă a doua limbă oficială a ţării.

Ca şi Estonia, pentru a obţine cetăţenia ţării, ei trebuie să treacă un test de limbă letonă. În consecinţă, circa 300.000 de membri ai minorităţii ruse sunt apatrizi.

LITUANIA

Puţin sub 10 la sută din populaţia Lituaniei este rusofonă, potrivit bazei de date europene, şi trăieşte în marile oraşe ale ţării.

BELARUS

Rusa, una dintre limbile oficiale ale ţării, este vorbită de aproape toată populaţia, dar doar 11 la sută dintre locuitori sunt consideraţi etnici ruşi.

REPUBLICA MOLDOVA

Peste 6 la sută din populaţia moldoveană este considerată de etnie rusă. În teritoriul separatist Transnistria, susţinut economic şi politic de Kremlin, rusofonii reprezintă 60 la sută dintre locuitori: jumătate dintre ei se consideră ruşi, ceilalţi ucraineni.

GEORGIA

Dacă numărul persoanelor rusofone este redus în Georgia, rusa este una dintre limbile oficiale în Abhazia şi Osetia de Sud, două teritorii separatiste care şi-au proclamat independenţa în 2008, în urma unui război scurt între Rusia şi Georgia, şi pe care doar Moscova şi alte câteva capitale le-au recunoscut.

KAZAHSTAN

Trei milioane de persoane, considerate etnici ruşi, trăiesc în Kazahstan, respectiv 26 la sută din populaţie. Majoritatea trăiesc în regiunile din nordul ţării şi reprezintă aproape jumătate din locuitorii de aici. Rusa este una dintre limbile oficiale ale ţării.

Ultranaţionaliştii ruşi, între care şeful partidului liberal-democrat (LDPR) Vladimir Jirinovski, au cerut deja anexarea sa de către Rusia.

KÎRGÎZSTAN

Aproximativ 10 la sută din populaţie este considerată de etnie rusă. Rusa este din 2001 una dintre limbile oficiale ale ţării.

UZBEKISTAN

Minoritatea rusă reprezintă 6 la sută din populaţia ţării, respectiv puţin peste 1,7 milioane de persoane.

În alte ţări ale fostei URSS din Asia Centrală (Turkmenistan, Tadjikistan), prezenţa unei minorităţi ruse nu este semnificativă din punct de vedere numeric.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici