- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Minunea japoneză. Cum a învins statul nipon noul val COVID şi ce poate învăţa România din povestea de succes
- Aproape peste noapte, Japonia a devenit o poveste de succes uimitoare şi oarecum misterioasă a luptei împotriva coronavirusului.
- Noile cazuri zilnice de COVID-19 atingeau un număr record de aproape 6.000 la jumătatea lunii august în Tokyo, dar acum numărul cazurilor din Capitala niponă dens populată este de sub 100, un minim al ultimelor 11 luni.
- Descifrarea secretului din spatele poveştii de succes din Japonia, care a învins noul val, poate servii ca un manual de urmat şi pentru ţara noastră care se confruntă cu cel mai grav val de la începutul pandemiei.
Minunea japoneză. Cum a învins statul nipon noul val COVID şi ce poate învăţa România din povestea de succes
Barurile sunt pline, trenurile sunt aglomerate şi starea de spirit este una de sărbătoritoare, în ciuda unei confuzii generale asupra a ceea ce, exact, se află în spatele înfrângerii noului val de COVID.
Japonia, spre deosebire de alte locuri din Europa şi Asia, nu a avut o carantină majoră, doar o serie de stări de urgenţă ce nu au impus măsurile draconice ce au fost văzute în alte ţări, relatează AP.
Cum a învins Japonia noul Val?
Unii factori posibili ai succesului Japoniei sunt campania de vaccinare cu întârziere, dar remarcabil de rapidă, focusarea autorităţilor pe limitarea activităţilor de noapte, dar şi o practică larg răspândită, cu mult înainte de pandemie, de a purta măşti. Un alt factor ce nu a depins de autorităţi, dar care pare să fi avut un rol, este vremea rea care a ţinut oamenii în case pentru o perioadă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Mulţi cred că campania de vaccinare, în special în rândul persoanelor mai tinere, a scăzut infecţiile. Aproape 70 la sută din populaţie este complet vaccinată.
Vaccinare întârziată, dar care s-a realizat într-un inteval scurt şi intens poate să fi ajutat ţara asiatică, deoarece un număr foarte mare de persoane a avut anticorpi la niveluri mari simultan.
„Vaccinarea rapidă şi intensivă într-o perioadă scurtă de timp în Japonia ar fi putut crea o imunitate de turmă”, a spus dr. Kazuhiro Tateda, profesor de virologie la Universitatea Toho.
Tateda a menţionat că ratele de vaccinare au crescut în iulie până în septembrie, moment în care varianta Delta mai infecţioasă se răspândea rapid.
El a avertizat, totuşi, că infecţiile din SUA, Marea Britanie şi alte locuri în care vaccinările au început cu luni mai devreme decât în Japonia arată că vaccinurile nu sunt perfecte şi eficacitatea dispare treptat.
Vaccinările din Japonia au început la mijlocul lunii februarie. Lipsa vaccinurilor importate a ţinut campania de vaccinare pe loc până la sfârşitul lunii mai, când oferta sa stabilizat şi obiectivele zilnice de inoculare au fost ridicate la peste 1 milion de doze pentru a maximiza protecţia înainte de Jocurile Olimpice.
Ce măsuri a luat statul Japonez?
Starea de urgenţă din Japonia nu a venit cu lockdown, ci cu cereri care s-au concentrat în principal pe baruri şi restaurante, cărora li s-a cerut să se închidă devreme şi să nu servească alcool. Oameni au continuat să facă naveta cu trenuri aglomerate şi au participat la evenimente sportive şi culturale pe stadioane, cu anumite măsuri de distanţare socială.
Starea de urgenţă s-a încheiat, iar guvernul redeschide treptat activitatea socială şi economică folosind certificate de vaccinare şi testarea sporită.
Pentru a accelera vaccinările, fostul prim-ministru Yoshihide Suga, care a renunţat recent la funcţie, a extins numărul lucrătorilor din domeniul sănătăţii eligibili pentru a administra dozele, a deschis centre de vaccinare pe scară largă şi a promovat vaccinările la locul de muncă.
Profesorul Universităţii Kyoto, Hiroshi Nishiura, a declarat într-o reuniune recentă a consiliului consultativ al guvernului că estimează că vaccinările au ajutat aproximativ 650.000 de persoane să evite infectarea şi au salvat mai mult de 7.200 de vieţi între martie şi septembrie.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO