- Home
- Externe
- WASHINGTON, (21.09.2012, 13:27)
- Iuliana Enache ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mircea Geoană, în revista The Atlantic: SUA şi Europa au nevoie una de cealaltă acum mai mult decât oricând
SUA şi Europa au nevoie una de cealaltă acum mai mult decât oricând, iar o relaţie reînnoită necesită o atentă coordonare a eforturilor economice, diplomatice şi de securitate în regiunile dificile, afirmă fostul preşedinte al Senatului român, Mircea Geoană, într-un articol publicat în revista The Atlantic.
Urmărește
266 afișări
Mircea Geoană (Imagine: Mihai Dascalescu/ Mediafax Foto)
Geoană consideră că, în loc să se plângă de schimbarea centrului de interes al Statele Unite şi de lipsa garanţiilor de securitate, Europa, inclusiv noii membri UE şi NATO, ar trebui să sporească şi să ocupe locul strategic în regiune.
"Ţara mea se află la ceea ce eu numesc o dublă periferie, din punct de vedere geografic şi al influenţei. Este un loc întunecat pentru ţări care au instrumente limitate pentru a răzbate singure. Interesele economice private câştigă în mod progresiv pârghii de control în politică. Dezechilibrul rezultat între multinaţionale şi investitorii interni creează un vortex care conduce la o gaură neagră în politică. Riscul este de deficite în democraţie şi eşecuri în guvernare", afirmă el în articolul apărut joi în ediţia electronică a The Atlantic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
"România se află printre ţările europene în care amestecul toxic de recesiune cu ani de proastă guvernare au adus revoluţii politice. Acesta este un risc grav pentru Europa şi relaţia transatlantică", adaugă fostul preşedinte al Senatului.
Afirmând că pentru România este importantă depăşirea diferenţelor pentru a readuce ţara pe drumul relansării şi reformelor democratice, Geoană se declară convins că aceasta nu poate aştepta ca "Bruxelles-ul să facă acest lucru" pentru ea. "Într-o Uniune Europeană care se concentrează pe criza din zona euro şi umbra repoziţionării Americii, Europa de Est se simte izolată şi confuză. Acest lucru este valabil pentru statele membre UE ca România şi încă şi mai mult pentru statele candidate din Balcanii de Vest şi vecinii Europei de Est până la Caucaz şi Marea Caspică. De aceea, în timp ce avem nevoie de o curăţenie internă, avem nevoie şi de o lumină de orientare. O nouă viziune comună", a adăugat el.
Pentru a ajunge la această "viziune comună" este necesară o "nouă claritate în procesul european", consideră Geoană, în opinia căruia aceasta este o perioadă pentru "proiecte politice mari" dar şi una de "management al crizei". "Acum, Europa are nevoie să găsească o cale de a le face pe amândouă în acelaşi timp. Statele Unite sunt în aceeaşi situaţie. Mai bine am discuta!", afirmă el.
Amintind despre cooperarea în domeniul securităţii dintre Statele Unite şi România, posibilă graţie "poziţiei geografice şi angajamentului solid" al României, fostul preşedinte al Senatului adaugă că, dincolo de securitate, Bucureştiul are nevoie şi de "sprijin politic în cadrul UE", precum şi de "un ajutor semnificativ în lupta sa de revenire la integritate, bună guvernare şi o politică înţeleaptă". "Aceasta înseamnă investiţii şi o politică la nivelul UE pentru a contracara vortexul de la periferie", explică el.
În concluzie, Geoană consideră că Europa şi Statele Unite pot reuşi doar aplicând "o logică transatlantică provocărilor actuale" şi prin cooperare dincolo de interpretarea strictă a evenimentelor actuale şi de circumstanţele economice, căutând focusuri pentru destinul comun.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe