Mişcare fără precedent din partea SUA: Washingtonul restricţionează programul Visa Waiver pentru Ungaria / Toţi deţinătorii de paşapoarte maghiare sunt afectaţi

Statele Unite au limitat drastic participarea Ungariei la programul Visa Waiver, din cauza unor preocupări legate de securitatea noilor paşapoarte emise între 2011 şi 2020.

Urmărește
13359 afișări
Imaginea articolului Mişcare fără precedent din partea SUA: Washingtonul restricţionează programul Visa Waiver pentru Ungaria / Toţi deţinătorii de paşapoarte maghiare sunt afectaţi

În cadrul programului american Visa Waiver, cetăţenii din ţările participante pot călători în SUA în scop turistic sau de afaceri pentru o perioadă de până la 90 de zile fără viză, având nevoie doar de o autorizaţie prin ESTA (Electronic System for Travel Authorization - Sistemul Electronic de Autorizare a Călătoriei).

Însă, începând de marţi, valabilitatea ESTA pentru deţinătorii de paşapoarte maghiare va fi redusă de la doi ani la un an, iar ESTA va fi valabil doar pentru o singură utilizare.

Măsura fără precedent, ca răspuns la preocupările legate de securitate, afectează Ungaria. 40 de ţări participă la programul american.

După ce a ajuns la putere în 2010, guvernul premierului Viktor Orbán a implementat o schimbare majoră de politică prin care a acordat cetăţenie etnicilor maghiari din străinătate, inclusiv România, Slovacia şi Ucraina. Criticii interni spun că mişcarea controversată a lui Orbán a fost concepută pentru a-i spori perspectivele electorale.

David Pressman, ambasadorul SUA la Budapesta, a declarat pentru POLITICO într-un interviu acordat înainte de anunţ: "Există sute de mii de paşapoarte care au fost emise de guvernul Ungariei ca parte a programului de naturalizare simplificată, fără a exista mecanisme stricte de verificare a identităţii".

Guvernul SUA a discutat cu guvernul ungar în legătură cu această "vulnerabilitate de securitate" de mulţi ani şi în mai multe administraţii, a spus Pressman. Dar "guvernul Ungariei a ales să nu o închidă".

"Aceasta este o zi cu adevărat nefericită", a spus Pressman. "Acesta nu este rezultatul pe care Statele Unite l-au căutat sau îl caută".

Măsura Washingtonului vine într-un moment în care relaţia Ungariei cu partenerii occidentali este una tensionată. Aliaţii NATO ai Budapestei sunt profund frustraţi de faptul că parlamentul Ungariei nu a ratificat încă oferta Suediei de a adera la alianţă.

Există, de asemenea, preocupări continue cu privire la faptul că înalţi oficiali maghiari promovează naraţiunile Kremlinului, precum şi cu privire la eforturile de a atenua sancţiunile europene care vizează Moscova. La începutul acestui an, SUA au impus sancţiuni împotriva unei bănci cu sediul în Ungaria care are legături cu Rusia.

Multe ţări occidentale au vorbit despre deteriorarea standardelor democratice din Ungaria, precum şi despre politicile şi retorica despre care spun că subminează drepturile persoanelor LGBTQ+ din această ţară.

Pressman a subliniat modul în care experţii americani au identificat anterior modalităţi prin care ar putea fi abordate preocupările legate de securitate.

În 2017, SUA au făcut ca statutul Ungariei în cadrul programului de scutire de vize să devină provizoriu, în timp ce preocupările legate de securitate au stat, de asemenea, la baza deciziei de a-i face neeligibili pe maghiarii născuţi în afara ţării începând cu 2020.

Acum, însă, toţi deţinătorii de paşapoarte maghiare vor fi afectaţi.

"Este vorba despre o alegere", a declarat ambasadorul. "Până acum, guvernul ungar a ales să nu abordeze această preocupare de securitate, ceea ce a determinat Statele Unite să răspundă".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici