- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (26.11.2024, 14:13)
- Andrei Şerbănescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mişcare seismică de la Budapesta: Viktor Orban vrea să crească salariului minim cu 40% în Ungaria
- Ungaria a anunţat o creştere a salariului minim cu 40% în următorii trei ani, o măsură pe care premierul Viktor Orban o consideră esenţială pentru a stimula economia afectată de recesiune.
- Totuşi, criticii avertizează că această decizie ar putea accentua inflaţia, raportează Bloomberg.
Urmărește
1494 afișări
Mişcare seismică de la Budapesta: Viktor Orban vrea să crească salariului minim cu 40% în Ungaria
Guvernul doreşte să relanseze creşterea economică înaintea alegerilor generale din 2026, în contextul în care partidul de guvernământ Fidesz este devansat în sondaje de partidul Tisza, condus de liderul opoziţiei, Peter Magyar. Acesta din urmă a promis, de asemenea, majorări semnificative ale salariului minim, care în prezent este de 266.800 de forinţi (aproximativ 677 de dolari) lunar, situându-se pe penultimul loc din Uniunea Europeană, înaintea Bulgariei, notează Ziarul Financiar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FOTO. Un soldat rănit din Coreea de Nord a fost capturat de forțele ucrainene, afirmă Coreea de Sud
-
Prognoza pentru următoarele 4 săptămâni: temperaturi de „gerul Bobotezei” la început de an
-
Au apărut imagini care par să arate noi modele de avioane militare chineze
-
451 de persoane au traversat ilegal Canalul Mânecii în prima zi de Crăciun
Conform acordului, salariul minim va creşte cu 9% anul viitor, urmat de majorări de 13% în 2026 şi 14% în 2027. Aceste măsuri vizează, printre altele, descurajarea emigrării forţei de muncă, dar Orban a recunoscut că succesul lor depinde de un scenariu „optimist”, în care economia şi productivitatea cresc simultan.
„Rămâne de văzut dacă economia va putea susţine acest nivel al salariilor”, a declarat premierul Orban, care a semnat acordul împreună cu angajatorii şi sindicatele. „Guvernul este pregătit să sprijine angajatorii cu măsuri ce le vor permite să îşi menţină profitabilitatea chiar şi în aceste condiţii.”
Toate părţile au convenit să reevalueze obiectivele de creştere a salariilor în cazul în care indicatori-cheie precum creşterea economică sau inflaţia nu vor respecta prognozele oficiale.
Banca centrală a Ungariei este preocupată în special de menţinerea inflaţiei sub control. După ce rata anuală a inflaţiei a depăşit 25% la începutul anului trecut, aceasta s-a redus recent aproape de ţinta de 3%.
„Aş sfătui decidenţii să evite măsuri economice care ar putea alimenta inflaţia”, a avertizat viceguvernatorul Băncii Naţionale a Ungariei, Barnabas Virag, într-o audiere parlamentară, conform site-ului Telex. Totuşi, Virag a precizat că majorările salariului minim nu vor genera presiuni inflaţioniste dacă sunt susţinute de creşteri ale profiturilor corporative.
Cu toate acestea, pentru întreprinderile mici şi mijlocii, care au dificultăţi în a corela creşterile salariale cu productivitatea, situaţia ar putea fi mai complicată.
Având în vedere inflaţia, creşterea reală a salariilor este estimată la 7% anual în următorii doi ani. „Această rată nu este sustenabilă pe termen mediu, raportată la productivitate”, a declarat Mariann Trippon, economist la CIB Bank, parte din Intesa Sanpaolo SpA.
„Dacă această dinamică a salariilor reale nu va încetini în 2026-2027, ar putea apărea presiuni inflaţioniste din cauza costurilor şi cererii, iar unele companii ar putea fi nevoite să îşi închidă activitatea”, a avertizat Trippon.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Ancheta preliminară confirmă că o rachetă rusească a provocat prăbușirea Azerbaijan Airlines în Kazahstan
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe