Mişcarea 6 Aprilie va face apel la decizia justiţiei egiptene

Mişcarea 6 Aprilie, principalul grup al tinerilor care a condus revolta în urma căreia Hosni Mubarak a fost îndepărtat de la putere, în 2011, a anunţat marţi că va face apel la decizia justiţiei care îi interzice să desfăşoare activităţi în ţară.

Urmărește
70 afișări
Imaginea articolului Mişcarea 6 Aprilie va face apel la decizia justiţiei egiptene

Mişcarea 6 Aprilie va face apel la decizia justiţiei egiptene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un tribunal din Cairo a pronunţat acest verdict luni, după ce a examinat sesizarea unui avocat care a acuzat această mişcare laică de stânga de "defăimarea" ţării şi de "colaborare" cu mişcări din străinătate.

Mişcarea 6 Aprilie, aflată în opoziţie în timpul preşedinţiei lui Mohamed Morsi, se opune de acum autorităţilor de tranziţie conduse de facto de armată după destituirea preşedintelui islamist, în iulie.

"Regimul actual vrea să monopolizeze puterea şi face totul pentru a reduce la tăcere vocea adevăratei opoziţii", a denunţat Mohamed Kamal, un membru al Mişcării 6 Aprilie, într-o conferinţă de presă în cursul căreia gruparea şi-a anunţat intenţia de a face apel "la verdictul politic" pronunţat luni.

Mohamed Fouad, un purtător de cuvânt al "Frontului democratic din 6 Aprilie", o ramificaţie a mişcării, a afirmat că autorităţile sunt cele care defăimează ţara limitând dreptul de a manifesta şi condamnând la moarte, într-un proces rapid, sute de susţinători ai fostului preşedinte Mohamed Morsi.

Liderul Mişcării 6 Aprilie, Ahmed Maher, a fost condamnat la trei ani de închisoare în decembrie anul trecut, după ce a încălcat legea care interzice manifestaţiile fără aprobarea Ministerului de Interne.

Numele Mişcării 6 Aprilie provine de la o grevă amplă a muncitorilor, lansată la Mahalla, în nordul ţării, la 6 aprilie 2008, prima manifestaţie la adresa regimului condus de Mubarak. Gruparea, formată din tineri, a devenit ulterior unul dintre principalii actori în revolta populară care, în 18 zile, a condus la îndepărtarea lui Mubarak de la putere, la începutul lui 2011, în contextul manifestaţiilor din Primăvara arabă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici