- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mişcările de contestare continuă în Libia, Bahrain şi Yemen, în pofida măsurilor represive
Mişcările de contestare populară împotriva regimurilor autoritare din Libia, Bahrain şi Yemen au continuat şi vineri, după confruntări între manifestanţi şi forţele de ordine soldate, în ultimele patru zile, cu cel puţin 30 de victime.
Mişcările de contestare continuă în Libia, Bahrain şi Yemen, în pofida măsurilor represive (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Revoltele au izbucnit după ce manifestanţii tunisieni şi egipteni au reuşit să înlăture de la putere regimurile conduse de Zine El Abidine Ben Ali şi Hosni Mubarak, convingând restul lumii arabe că presiunea populară poate determina democratizarea regimurilor.
În LIBIA, unde colonelul Muammar Kadhafi se află la conducere de 42 de ani, violenţele izbucnite în mai multe oraşe s-au soldat cu moartea a cel puţin 24 de persoane, conform organizaţiei Human Rights Watch (HRW). Martori oculari, citaţi de HRW, au afirmat că zeci de persoane au fost rănite în urma intervenţiei forţelor de securitate împotriva manifestanţilor în oraşele Al-Baida, Benghazi, Zenten, Derna şi Ajdabiya.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Apreciind că represiunea a fost "sălbatică", Sarah Leah Whitson, reprezentanta HRW pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, a denunţat "brutalitatea lui Muammar Kadhafi în faţa oricărei contestări interne".
Cele mai violente incidente au avut loc joi, la Al-Baida, oraş situat la 1.200 de kilometri est de Tripoli, unde zeci de manifestanţi au fost internaţi în spital cu răni provocate de gloanţe, afirmă HRW.
În BAHRAIN, monarhia sunnită a recurs la armată pentru a face faţă manifestaţiilor din capitala Manama, unde demonstranţii cer liberalizarea sistemului politic, care exclude aproape complet majoritatea şiită. În Bahrain se află comandamentul Flotei a V-a americane, care are ca principală misiune asigurarea protecţiei rutelor petroliere din Golf.
Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a cerut autorităţilor din Bahrain să-şi respecte angajamentele privind urmărirea persoanelor implicate în confruntările violente cu manifestanţii.
Mii de persoane participă vineri, la periferia capitalei, la funeraliile a doi şiiţi ucişi joi, într-un atac violent al forţelor de securitate. Trupurile celor doi - Ali Khodeir, în vârstă de 53 de ani, şi Mahmoud Mekki, în vârstă de 23 de ani - au fost învelite în drapelul naţional, iar participanţii la procesiune au scandat sloganuri patriotice şi îndemnuri la unitate.
Conform unor surse oficiale, cel puţin cinci persoane au fost ucise, iar alte 200 au fost rănite începând de luni, când au avut loc primele mişcări de protest; opoziţia afirmă că forţele de securitate au ucis cel puţin şase persoane.
În YEMEN, cel puţin trei persoane au fost ucise şi alte 20 au fost rănite joi, la Aden, principalul oraş din sudul ţării, în urma unor confruntări violente între poliţie şi sute de manifestanţi ostili regimului.
Stat sărac, cu mai mult de 23 de milioane de locuitori, Yemenul este considerat de Statele Unite drept participant strategic la lupta împotriva grupurilor teroriste inspirate de al-Qaida. Începând de miercuri, cel puţin cinci persoane au fost ucise la Aden, unde au fost trimise unităţi ale armatei, iar manifestanţii cer demisia preşedintelui Ali Abdallah Saleh, aflat la putere de 32 de ani.
La Sanaa, manifestanţii au organizat mitinguri zilnice începând de duminică, cu toate că autorităţile au promis, în ultimele săptămâni, o serie de măsuri sociale şi economice, inclusiv o mărire a salariilor.
În EGIPT, unde manifestaţiile populare de amploare au dus la înlăturarea de la putere a regimului condus de preşedintele Hosni Mubarak, mii de persoane au sărbătorit vineri victoria împotriva fostei guvernări. Armata, care nu a intervenit în timpul manifestaţiilor şi, ulterior, a preluat puterea după demisia lui Mubarak, a decis suspendarea Constituţiei şi dizolvarea Parlamentului, angajându-se însă să pregătească revenirea la o putere civilă.
În ALGERIA, opoziţia rămâne decisă să organizeze sâmbătă o manifestaţie amplă la Alger, în pofida promisiunilor făcute de premierul Ahmed Ouyahia privind ridicarea stării de urgenţă şi aplicarea unor măsuri în favoarea populaţiei.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO