Experţii de la Astrobotic încearcă să remedieze o scurgere de combustibil de la motorul robotului spaţial Peregrine. Viaţa misiunii ar putea fi acum măsurată în ore, au avertizat reprezentanţii companiei care a lansat misiunea, în parteneriat cu NASA
Specialiştii au anunţat deja că aselenizarea, prima pentru SUA în jumătate de secol, nu mai este posibilă.
„În acest moment, obiectivul este ca Peregrine să se apropie cât mai mult de Lună înainte ca nava să-şi piardă capacitatea de a-şi menţine poziţia îndreptată spre Soare şi, ulterior, să-şi piardă puterea”, se arată într-un comunicat de la Astrobotic.
Aparatul de 1,2 tone a fost lansat de la Cape Canaveral, Florida cu ajutorul unei rachete. Iniţial, misiunea prevedea aselenizarea în emisfera nordică a Lunii la sfârşitul lui februarie.
Peregrine a avut probleme imediat după ce s-a desprins de vârful rachetei de lansare. Inginerii au observat că aparatul nu reuşea să-şi menţină panourile solare în direcţia Soarelui pentru a-şi încărca bateria. Specialiştii au stabilit că de vină este o scurgere majoră la sistemul de propulsie.
Pentru a menţine traseul corect în zbor, propulsoarele lui Peregrine trebuie să lucreze în plus, consumând mai mult combustibil. Experţii Astrobotic estimează că nava mai are combustibil pentru o zi de zbor.
Misiunea Peregrine, dezvoltată de compania privată de zboruri spaţiale Astrobotic şi finanţată parţial de NASA, a fost lansată luni de la Cape Canaveral din Florida. Nava are la bord 21 de pachete care ar fi trebuit să ajungă pe Lună. Acolo, robotul ar fi trebuit să efectueze diferite cercetări. De asemenea, misiunea a fost considerată o etapă importantă pentru programul Artemis, care îşi propune să ducă oamenii din nou pe suprafaţa lunară înainte de sfârşitul anului 2030.