- Home
- Externe
- MOSCOVA, (30.08.2019, 16:52)
- Mircea Olteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Răsturnare de situaţie în cazul exploziei nucleare din nordul Rusiei. Cum s-a produs de fapt incidentul
Misterioasa explozie din nordul Rusiei s-a produs în cursul operaţiunii de recuperare a unei rachete cu propulsie atomică de pe fundul Oceanului Arctic, se arată într-un raport al serviciilor americane de informaţii, susţine postul CNBC, citând surse anonime.
Urmărește
15225 afișări
Misterioasa explozie nucleară din Rusia a avut loc în timpul recuperării unei rachete cu propulsie atomică de pe fundul Oceanului Arctic
"Nu a fost o nouă lansare a armei, ci a fost o misiune de recuperare a unei rachete pierdute în urma unui test anterior", a declarat o persoană cu cunoştinţe directe despre raport.
"A fost o explozie la bordul uneia dintre navele implicate în recuperare şi asta a cauzat o reacţie în nucleul atomic al rachetei care a condus la o scurgere radioactivă", a transmis o altă sursă anonimă.
Agenţia nucleară din Rusia (Rosatom) a confirmat că explozia accidentală din zona arctică s-a produs în timpul testării unor noi tipuri de "armament", subliniind că proiectele militare vor continua. Conform experţilor americani, deflagraţia ar putea avea legătură cu testarea noii rachete de croazieră cu propulsie nucleară 9M730 Burevestnik (SSC-X-9 Skyfall, conform terminologiei NATO). Imediat după explozie, nivelul radiaţiilor a crescut în orăşelul Severodvinsk, situat la 40 de kilometri est de Poligonul militar Nionoksa din regiunea Arhanghelsk.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Aceasta este o rachetă de croazieră anunţată de preşedintele rus Vladimir Putin, în martie 2018, despre care liderul de la Kremlin a afirmat are o "rază de acţiune nelimitată" şi este "invincibilă în faţa tuturor sistemelor antiaeriene şi antirachetă existente şi potenţiale".
Mai multe rapoarte guvernamentale americane au indicat că potenţiala dezvoltare de către Rusia a unei rachete cu propulsie nucleară reprezintă un nou tip de ameninţare la adresa securităţii Statelor Unite.
O serie de experţi consideră ca fiind parţial fantasmagorice eforturile Administraţiei Vladimir Putin de a dezvolta astfel de arme, tehnologie pe care Statele Unite au încercat fără succes să o dezvolte în perioada Războiului Rece.
"În general sunt de părere că această tentativă de a dezvolta o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară cu rază de acţiune nelimitată este o nebunie", a declarat Ankit Panda, expert în cadrul Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă Americani.
În pofida riscurilor asociate cu o astfel de tehnologie, pentru preşedintele Vladimir Putin, care se confruntă cu o opoziţie crescândă în plan intern, dezvoltarea de noi arme este o parte cheie a argumentul său potrivit căruia scopul său este să aşeze Rusia în poziţia pe care Uniunea Sovietică o deţinea pe scena globală ca mare putere.
Autorităţile din Norvegia au anunţat pe 15 august că au depistat concentraţii infime de iod radioactiv în regiuni situate în apropierea frontierei cu Rusia.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a dat asigurări că explozia rachetei nucleare nu generează niciun risc, iar radiaţiile nu au crescut.
Nivelul radiaţiilor în oraşul Severodvinsk, aflat la 40 de kilometri de Poligonul militar Nionoksa din regiunea Arhanghelsk, a crescut de patru până la 16 ori peste valorile normale, în urma unui accident produs în timpul testării unui rachete, a anunţat agenţia rusă de meteorologie, Rosgidromet.
Iniţial, autorităţile militare ruse au susţinut că accidentul s-a produs în cursul testării unui motor de rachetă cu combustibil lichid şi au negat informaţiile privind o creştere a radioactivităţii, contrazicând administraţia oraşului Severodvinsk, localitatea aflată în apropierea bazei unde a avut loc accidentul. Administraţia oraşului a anunţat că a detectat o creştere a radioactivităţii pentru o perioadă scurtă de timp, însă mesajul a fost şters ulterior fără nicio explicaţie.
Raportul serviciilor americane de informaţii nu a menţionat potenţialele riscuri de sănătate şi ecologice generate de avarierea nucleului atomic al rachetei.
CNBC a primit anul trecut informaţii că Rusia pregătea recuperarea unei rachete cu propulsie atomică, care s-a prăbuşit în mare. La operaţiune au participat trei nave, inclusiv una echipată să gestioneze materialul radioactiv din nucleul atomic al rachetei. Dacă ruşii vor reuşi să recupereze racheta, prăbuşită în urma unui test eşuat, analiştii americani consideră că Moscova va utiliza procedura în cazul operaţiunilor viitoare de recuperare.
Racheta 9M730 Burevestnik (SSC-X-9 Skyfall). a fost testată de cinci ori, din noiembrie 2017 şi până astăzi, de fiecare dată prăbuşindu-se după un scurt zbor. Autorităţile SUA au ajuns la concluzia că cel mai îndelungat zbor al rachetei a durat 2 minute, zburând 22 de mile (35 de kilometri), prăbuşindu-se după pierderea controlului.
Aparent, testele au arătat că nucleul atomic al rachetei de croazieră nu s-a activat.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Actul de rechemare a lui Maior de la Washington, rătăcit între instituţii. Meleşcanu o acuză pe Dăncilă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe