Misterul „bărbatului din Somerton”, mai aproape de a fi rezolvat cu ajutorul testelor ADN. Ce teorii au circulat de-a lungul anilor

  • Corpul unui bărbat găsit pe o plajă din sudul Australiei, în urmă cu peste 70 de ani, va fi exhumat.
  • Anchetatorii speră să rezolve, astfel, unul dintre cele mai interesante mistere ale ţării.
  • În cazul identităţii „bărbatului din Somerton” au circulat diferite teorii de-a lungul anilor.
Urmărește
5135 afișări
Imaginea articolului Misterul „bărbatului din Somerton”, mai aproape de a fi rezolvat cu ajutorul testelor ADN. Ce teorii au circulat de-a lungul anilor

FOTO: South Australia Police

Corpul unui bărbat care a murit în urmă cu peste 70 de ani, găsit pe o plajă din sudul Australiei, va fi exhumat în speranţa că va fi rezolvat, astfel, unul dintre cele mai interesante mistere ale ţării, scrie BBC.

Identitatea şi cauza morţii „bărbatului din Somerton”, aşa cum a devenit cunoscut, au rămas un mister. De-a lungul anilor, au circulat numeroase teorii despre identitatea sa, de la cea a unui spion din timpul Războiului Rece până la cea a unui iubit respins.

Acum, poliţia din Australia spune că progresele în tehnologia ADN pot aduce răspunsurile căutate timp de zeci de ani.

Ce se ştie până acum

Corpul bărbatului a fost găsit pe 1 decembrie 1948 pe plaja Somerton, în oraşul Adelaide din sudul Australiei. Bărbatul, care a căzut de pe un dig, purta costum şi cravată, dar nu avea nimic în buzunare prin care să poată fi identificat.

Ancheta iniţială şi autopsia nu au dus la nicio concluzie, iar cadavrul a fost înmormântat într-un cimitir din Adelaide, sub o piatră de mormânt pe care scrie „bărbat necunoscut”.

Totuşi, mai multe articole bizare găsite asupra lui au dus la diferite speculaţii. Acesta avea cu el o valiză, articole de îmbrăcăminte cu etichetele îndepărtate şi scrieri incoerente despre care se crede că ar putea fi un cod. Mai mult, acesta avea o bucată de hârtie ruptă pe care erau scrise cuvintele farsi Tamam Shud, care înseamnă „s-a terminat”.

Cazul a atras atenţia la nivel internaţional.

„De mai bine de 70 de ani, oamenii au făcut speculaţii asupra identităţii şi morţii acestui om”, a declarat procurorul general din Australia de Sud, Vickie Chapman.

Acesta a afirmat, luna trecută, că decizia de exhumare a corpul a venit ca urmare a „intersului public intens” pe care l-a atras cazul.

Ce se întâmplă în prezent

Exhumarea a început miercuri, însă presa locală a relatat că lucrurile se mişcă mai încet decât se aştepta, din cauza lutului dens de pe mormânt. În plus, nu se ştie dacă bărbatul a fost îngropat într-un sicriu.

Pe baza unui profil ADN, în cazul în care vor fi obţinute suficiente probe, anchetatorii vor încerca identificarea bărbatului.

„Tehnologia disponibilă acum este în mod clar cu ani-lumină înaintea tehnicilor disponibile atunci când acest corp a fost descoperit, la sfârşitul anilor 1940”, a spus dr. Anne Coxon, expert în cercetare criminalistică.

Cazul face parte din Operaţiunea Persevere, al cărei scop este să identifice toate rămăşiţele rămase până acum neidentificate în Australia de Sud.

„Este o poveste care a captat imaginaţia oamenilor din întreaga ţară şi chiar din întreaga lume. Cred că, în cele din urmă, putem găsi câteva răspunsuri”, a mai afirmat procurorul general din Australia de Sud.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici