MISTERUL de la "Capătul lumii" - Patru noi CRATERE uriaşe, descoperite în Siberia. Ce ipoteze emit oamenii de ştiinţă - VIDEO

Patru noi cratere uriaşe misterioase au apărut în permafrostul siberian din nordul Rusiei, împrăştiind temeri potrivit cărora încălzirea globală ar putea cauza erupţii de gaz din subteran, relatează Daily Mail în ediţia online.

Urmărește
41212 afișări
Imaginea articolului MISTERUL de la "Capătul lumii" - Patru noi CRATERE uriaşe, descoperite în Siberia. Ce ipoteze emit oamenii de ştiinţă - VIDEO

MISTERUL de la "Capătul lumii" - Patru noi CRATERE, descoperite în Siberia (Imagine: captură video)

Craterele nou apărute, alături de alte sute mai mici, au fost depistate de oamenii de ştiinţă în aceeaşi zonă în care au fost descoperite alte trei cratere enorme anul trecut, în Peninsula Iamal, scrie dailymail.co.uk. Numele peninsulei se traduce prin sintagma "Capătul lumii".

Deşi încă derutaţi privind procesele exacte de apariţie a craterelor, oamenii de ştiinţă presupun că acestea sunt cauzate de erupţii de gaz metan din permafrost (n.r. strat de sol şi de roci care nu se dezgheaţă nici în timpul verii), odată cu topirea solului îngheţat, provocată de creşterea temperaturilor.

Noua descoperire a născut deja îngrijorarea că astfel de cratere s-ar putea înmulţi, din moment ce climatul continuă să se încălzească. Au fost emise chiar avertismente potrivit cărora zona se confruntă cu iminenţa unui dezastru natural.

Unul dintre cratere, înconjurat de cel puţin 20 de găuri mai mici, este la doar 9,6 kilometri de o fabrică importantă de producţie de gaz, iar experţii au prezis că ar putea fi până la 30 de alte cratere care "aşteaptă să fie descoperite".

În contextul temerilor de siguranţă, profesorul Vasile Bogoiavlenschi, director adjunct al Institutului de cercetare a Petrolului şi Gazului, cu sediul în Moscova şi parte a Academiei Ruse de Ştiinţe, a cerut investigarea "urgentă" a noului fenomen.

"Ştim acum de şapte cratere în zona Arctică", a declarat profesorul Bogoiavlenschi pentru The Siberian Times. "Cinci se află direct pe peninsula Yamal, unul în districtul autonom Iamal, iar unul este în nordul regiunii Krasnoiarsk, aproape de peninsula Taimir. (...) Dar sunt sigur că sunt mai multe cratere pe Iamal, trebuie doar să le căutăm. Aş compara asta cu ciupercile. Când găseşti o ciupercă, fii sigur că există ceva mai multe în jur."

Două dintre craterele nou găsite - cunoscute oamenilor de ştiinţă şi ca pâlnii - s-au transformat în lacuri, după cum a dezvăluit profesorul. "Este important să nu speriem oamenii, dar aceasta este o problemă foarte gravă. Trebuie să cercetăm urgent acest fenomen pentru a preveni posibilele dezastre. Nu putem să eliminăm [posibilitatea unor] noi emisii de gaz în Arctic şi în unele cazuri pot lua foc."

În iulie 2014, un crater uriaş cu un diametru de 80 de metri se formase brusc în Siberia, într-o provincie al cărei nume se traduce prin sintagma "Capătul lumii", determinându-i pe oamenii de ştiinţă să se deplaseze de urgenţă în regiune pentru a cerceta acest fenomen misterios. Cauzele nu au fost nici atunci stabilite cu exactitate, însă un expert rus considera că explicaţia cea mai probabilă are legătură cu fenomenul de încălzire globală, care eliberează în aer gazele naturale de suprafaţă, care explodează în atmosferă ca "dopul unei sticle de şampanie".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici