Miting împotriva energiei nucleare la Tokyo, cu ocazia comemorării accidentului de la Fukushima
O mie de opozanţi ai energiei nucleare au manifesat duminică la Tokyo, la un an după accidentul de la centrala atomică Fukushima, pentru care operatorul Tokyo Electric Power (TEPCO) a prezentat din nou scuze.
Miting împotriva energiei nucleare la Tokyo, cu ocazia comemorării accidentului de la Fukushima (Imagine: Mediafax foto/AFP)
"Opriţi toate reactoarele acum!", au scandat militanţii în faţa sediului TEPCO din capitală, în prezenţa a zeci de poliţişti.
După câteva ore, o mie de persoane s-au adunat în parcul Hibiya din centrul capitalei, pentru a spune nu energiei nucleare şi a aduce un omagiu victimelor seismului urmat de un tsunami, la ora 14.46 (7.46, ora României), ora precisă la care s-a produs catastrofa la 11 martie 2011.
Preşedintele TEPCO, Toshio Nishizawa, s-a deplasat la centrala Fukushima Daiichi, participând la un moment de reculegere alături de muncitori şi prezentând scuze pentru acest accident.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Mai multe cipuri în creier în 2025: Musk a anunțat că un al treilea pacient a primit implantul cerebral de la Neuralink. Compania nu se oprește aici
-
Începe cel mai mare pelerinaj din lume: 400 de milioane de hinduşi sunt aşteptaţi
-
Ucraina oferă ajutor pentru stingerea incendiilor devastatoare din Los Angeles
-
Milanovic, pe cale să câştige alegerile prezidenţiale din Croaţia, potrivit unui exit poll
"Ne cerem scuze faţă de locuitorii din regiune şi faţă de societate, pentru problemele şi îngrijorările cauzate", a declarat el. "Am primit critici severe şi vom corecta ceea ce trebuie", a adăugat el.
Într-o conferinţă de presă din cursul zilei, un alt lider al TEPCO a promis că vor fi depuse toate eforturile pentru despăgubirea victimelor dezastrului.
Viaţa a peste un milion şi jumătate de persoane din provincia Fukushima a fost bulversată de dezastru, dintre care 160.000 au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele şi să-şi abandoneze toate bunurile din cauza contaminării radioactive.
Din cauza acestui dezastru, cel mai grav după cel de la Cernobîl (Ucraina) din 1986, doar două reactoare nucleare mai sunt în funcţiune în Japonia, din totalul de 54. Unităţile oprite pentru mentenanţă sau din alte motive vor putea fi repornite doar dacă trec testele de rezistenţă la cutremur şi tsunami şi dacă primesc aprobarea autorităţilor locale.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO