Sursa Foto – Reuters/Al Jazeera/France24/The Tribune of India/Turkiye News
Demonstraţii au avut loc la Paris, Berlin, Beirut, Jakarta şi Singapore, iar mai multe mitinguri au fost planificate în alte oraşe în cursul zilei de miercuri, potrivit Reuters.
În Manila, activiştii care au cerut drepturi egale şi salarii mai bune s-au luptat cu poliţia care le-a blocat protestul.
Manifestanţii din Melbourne au cerut salarii egale şi o mai bună siguranţă pentru femei. „În siguranţă, respectate, egale”, scria pe un banner la marş. Un contingent iranian a fost, de asemenea, prezent.
Multe proteste au inclus apeluri la solidaritate cu femeile din Iran şi Afganistan, unde libertăţile lor au primit lovituri deosebit de dure în ultimul an.
„Afganistanul sub regimul taliban rămâne cea mai represivă ţară din lume în ceea ce priveşte drepturile femeilor şi a fost dureros să asistăm la eforturile lor metodice, deliberate şi sistematice de a îndepărta femeile şi fetele afgane din sfera publică”, a declarat Roza Otunbayeva, şefa Misiunii de asistenţă a ONU în Afganistan, într-o declaraţie care marchează Ziua Femeii.
La Londra, protestatarii au mărşăluit până la ambasada iraniană în costume inspirate din romanul şi serialul de televiziune „The Handmaid’s Tale”, în semn de susţinere a femeilor din Iran.
Moartea, în septembrie anul trecut, a lui Mahsa Amini, în vârstă de 23 de ani, în timp ce se afla în custodia poliţiei morală din Teheran, a declanşat cele mai mari proteste antiguvernamentale din Iran din ultimii ani.
În ultimele zile, conducătorii clerici ai Iranului s-au confruntat cu noi presiuni, în timp ce furia publică a fost amplificată de un val de atacuri cu otravă care au afectat elevele din zeci de şcoli.
Statele Unite au impus miercuri sancţiuni împotriva a doi înalţi funcţionari iranieni din închisori, responsabili de abuzuri grave ale drepturilor omului împotriva femeilor şi fetelor.
Marea Britanie a anunţat, de asemenea, un pachet de sancţiuni împotriva a ceea ce a descris ca fiind „violatori globali ai drepturilor femeilor”. Marţi, UE a anunţat noi sancţiuni.
Avortul şi drepturile de reproducere au fost pe agenda mitingurilor internaţionale de miercuri, la nouă luni după ce Curtea Supremă a SUA a anulat hotărârea istorică Roe vs. Wade din 1973, care a recunoscut dreptul constituţional al femeilor la avort.
Protestatarii din mai multe oraşe spaniole, printre care Madrid şi Barcelona, urmau să organizeze mitinguri concurente cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii, reflectând diviziunile din cadrul mişcării feministe cu privire la drepturile transsexualilor şi la interzicerea prostituţiei.