Mitropolitul Kiril, ales patriarh al Moscovei şi al Întregii Rusii

Mitropolitul Kiril de Smolensk şi Kaliningrad a fost ales marţi patriarh al Moscovei şi al Întregii Rusii, preluând astfel conducerea Bisericii Ortodoxe Ruse, a anunţat Conciliul episcopal.

Urmărește
121 afișări
Imaginea articolului Mitropolitul Kiril, ales patriarh al Moscovei şi al Întregii Rusii

Mitropolitul Kiril, ales patriarh al Moscovei şi al Întregii Rusii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Accept şi vă mulţumesc", a declarat Kiril, înainte de anunţarea rezultatelor.

El a obţinut 508 voturi din totalul de 700 ale Conciliului Bisericii Ortodoxe reunit la Moscova pentru alegerea succesorului patriarhului Aleksei al II-lea, decedat în decembrie 2008.

Singurul său contracandidat, mitropolitul Kliment de Kaluga şi Borovsk, a primit 169 de voturi.

Clopotele bisericilor din Moscova au început să bată imediat după anunţarea alegerii noului patriarh.

Kiril, care va fi întronizat duminică, a oficiat o slujbă religioasă la Catedrala Iisus Hristos Mântuitorul din Moscova, unde are loc Conciliul, începând de marţi, ora 12.00 (11.00, ora României).

Peste 700 de persoane din 64 de ţări, cei mai importanţi prelaţi ai Bisericii, dar şi simpli credincioşi, s-au adunat la catedrala Iisus Hristos Mântuitorul, situată în centrul capitalei ruse, pentru a-l desemna pe patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii.

BIO: Kiril, un diplomat cu caracter puternic, ales la conducerea Bisericii Ortodoxe Ruse

Mitropolitul Kiril este un diplomat experimentat, cunoscut pentru spiritul său independent şi dorinţa de a extinde influenţa bisericii în sfera socială şi politică.

La 62 de ani, acest bărbat cu barba lungă şi albă, caracteristică a liderilor ortodocşi, preia conducerea Bisericii Ortodoxe Ruse care s-a consolidat după destrămarea URSS, în timpul patriarhului Aleksei al II-lea, decedat în decembrie şi căruia Kiril i-a fost un colaborator apropiat.

Până în prezent mitropolit de Smolensk şi Kaliningrad şi timp de aproape două luni liderul interimar al Bisericii Ortodoxe Ruse, el este singurul oficial ortodox de rang înalt cunoscut marelui public din Rusia, graţie în special emisiunii sale televizate săptămânale, "Cuvintele păstorului".

În cei aproximativ 20 de ani la conducerea puternicului departament de relaţii externe al Patriarhiei Moscovei - echivalentul unui Minister de Externe - el a devenit, alături de Aleksei al II-lea, imaginea ortodoxiei ruse în străinătate.

În această calitate, el a stabilit relaţii cu Vaticanul, ceea ce i-a adus critici din partea detractorilor săi, pe fondul acuzaţiilor de prozelitism la adresa catolicilor.

Potrivit experţilor, Kiril nu este un reformator, dar are un spirit independent şi este preocupat să vadă biserica jucând un rol politic şi social. Autorităţile ruse ar putea avea dificultăţi în a-l controla.

Kiril "are un şarm anume (...), nu îşi ascunde poziţiile şi nimeni nu îl poate subjuga", menţionează Maksim Şevcenko, şeful Centrului de cercetare strategică a religiilor şi politicii contemporane.

"Biserica, avându-l pe Kiril la conducerea sa, va putea în sfârşit să aibă şansa de a fi un jucător independent pe scena politică, în loc să rămână obiectul manipulării statului", apreciază săptămânalul Vlast.

Dacă biografia oficială a lui Kiril trasează portretul unui tânăr care s-a îndreptat către religie de la o vârstă fragedă, părinţii "trezind în fiul lor dorinţa de a servi biserica", aceasta are şi zone de umbră.

Tatăl şi bunicul său, ambii clerici, au cunoscut lagărele sovietice.

În 1965, la vârsta de 19 ani, Kiril - pe numele său real Vladimir Gundaiev - intră la seminarul din oraşul său natal, Sankt-Petersburg (Leningrad în perioada respectivă), apoi redactează o teză şi predă la Academia ecleziastică.

Potrivit surorii lui, Elena, citată de cotidianul Tvoi Den, Kiril a declarat în timpul studiilor: "dacă nu voi întâlni fata cu care să vreau să îmi petrec viaţa, voi deveni călugăr", fixându-şi ca dată limită 27 martie 1969.

La 3 aprilie 1969, el îmbracă haina monahală şi în anii '70 cariera sa în cadrul bisericii se dezvoltă rapid.

El este numit secretar personal al mitropolitului Nikodim de Leningrad, apoi accede la primul său post diplomatic în 1971, devenind reprezentantul Patriarhiei Moscovei pe lângă Consiliul mondial al bisericilor.

Kiril îl însoţeşte periodic pe patriarhul Pimen în călătoriile sale, înainte de a prelua, în 1989, conducerea departamentului de relaţii externe.

La 25 februarie 1991, el este ridicat la rangul de mitropolit de Smolensk şi Kaliningrad.

În anii '90, reputaţia sa este însă pătată. În timp ce Rusia postsovietică plonjează în criză economică, presa rusă îl supranumeşte "metropolitul votcii".

Ziarele din Rusia au reamintit în aceste zile că Kiril era suspectat că profită de scutirile fiscale privind alcoolul şi tutunul de care beneficia Biserica Ortodoxă. De unde şi reputaţia sa de "omul cel mai bogat din Biserica Ortodoxă Rusă", a subliniat bisăptămânalul de opoziţie Novaia Gazeta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici