Echipa lui Mitt Romney, care a transmis aceste cifre publicaţiei specializate, îmbunătăţeşte scorul de 76,8 milioane de dolari obţinut în mai, prima dată când a depăşit echipa lui Obama, care a strâns 60 de milioane de dolari.
Echipa democrată nu a anunţat încă cifrele pentru iunie, dar preşedintele şi colaboratorii săi şi-au intensificat apelurile la donaţii, afirmând că vor strânge cu siguranţă mai puţine fonduri decât republicanul, ceea ce ar fi o premieră pentru un preşedinte în exerciţiu.
Recordul absolut al strângerilor de fonduri pentru campanie a fost stabilit de Obama în septembrie 2008, cu 150 de milioane de dolari.
Echipa lui Obama a apreciat că divulgarea acestor cifre de către republicani are ca scop deturnarea atenţiei electoratului de la evoluţiile recente, în special victoria lui Obama în faţa Curţii supreme privind validarea reformei pentru asistenţa bolnavilor şi problemele semnalate în presă referitor la plasamentele lui Romney în străinătate.
Aceste cifre nu iau însă în calcul contribuţiile grupurilor de interese numite „supes-PACs” („supercomisii de acţiune politică”). În urma unei decizii a Curţii Supreme, de la începutul lui 2010, aceste grupuri pot strânge şi cheltui fonduri nelimitate pentru a sprijini diferite campanii, chiar dacă nu au dreptul de a finanţa direct un candidat.
Strângerea de fonduri este crucială în Statele Unite pentru desfăşurarea campaniilor electorale al căror cost se ridică la sute de milioane de dolari, cheltuiţi în special pe spoturi publicitare televizate.
„În următoarele patru luni, veţi vedea foarte multă publicitate negativă. Ceilalţi (republicanii -n. red.) cheltuie mai mulţi bani ca oricând în istorie”, a declarat Obama joi la Sandusky (Ohio, centru), în cadrul turneului său cu autocarul în două state-cheie pe harta electorală.