- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MJ susţine că protestul procurorilor este nejustificat, în cazul Ţuluş avizul CSM fiind decisiv
Ministerul Justiţiei (MJ) apreciază că reacţia procurorilor din serviciile Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) este o "comandă politică", solicitând tuturor procurorilor să nu se implice "în acţiuni politicianiste care afectează grav lupta împotriva corupţiei".
"Îngrijorarea procurorilor este nejustificată. Voi urma avizul CSM în cazul lui Doru Florin Ţuluş. Pe această cale solicit public tuturor procurorilor să urgenteze anchetele şi să le trimită în sala de judecată", a declarat ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu.
"Tudor Chiuariu, ministrul Justiţiei, cere tuturor procurorilor şi ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul serviciilor teritoriale să respecte normele judiciare disciplinare de dezbatere a unei solicitări în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Propunerea de solicitare a revocării din funcţie a procurorului Doru Florin Ţuluş se află pe rolul Consiliul Superior al Magistraturii şi va fi discutată în şedinţa din data de 16 mai 2007. Până la acel moment orice antepronunţare a instituţiilor din subordinea Ministerului Justiţiei, a Consiliului Superior al Magistraturii, a Ministerului Public, a Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi din subordinea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sunt contraproductive şi aduc atingere gravă independenţei justiţiei din România", se arată într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX, de către MJ.
În cazul lui Doru Florin Ţuluş, Consiliul Superior al Magistraturii este singurul care poate decide eficienţa unui procuror. Ministerul Justiţiei a adus doar la cunoştinţa magistraţilor din CSM un caz de ineficienţă managerială a şefului Secţieia 2-a DNA, precizează sursa citată.
"Prin urmare, Ministerul Justiţiei constată că reacţia procurorilor din celeopt servicii teritoriale este o comandă politică şi solicită tuturor procurorilor din România să nu se implice în acţiuni politicianiste care afectează grav lupta împotriva corupţiei", se mai arată în comunicat.
Ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, cere, marţi, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) revocarea procurorului Doru Ţuluş din funcţia de şef al Secţiei a 2-a din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), din motive de "ineficienţă".
În septembrie 2005, Doru Florin Ţuluş a fost numit de către fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe faptelor de corupţie din cadrul DNA, când toată conducerea instituţiei a fost schimbată după ce au fost modificate legile privindu-i pe magistraţi.
Modificările operate de Monica Macovei permit în prezent ministrului Justiţiei să revoce din funcţie şefii şi adjuncţii celor mai importante secţii din DNA şi DIICOT, precum şi pe procurorul general al României, avizul cerut CSM fiind doar unul consultativ.
Potrivit raportului de activitate pe 2006 al DNA, Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie a avut de soluţionat un număr de 428 de cauze, din care a soluţionat 99 şi a dispus declinarea competenţei în 74.
Concret, din cele 99 cauze soluţionate, în 18 au fost întocmite rechizitorii, iar în 81 s-au dat soluţii de netrimitere în judecată.
Prin cele 18 rechizitorii (faţă de 9, în anul 2005), au fost trimişi în judecată 84 de inculpaţi (40), din care 3 în stare de arest preventiv, pentru săvârşirea unui număr de 194 infracţiuni de corupţie sau conexe infracţiunilor de corupţie (faţă de 113), după cum urmează: 22 - luare de mită; 4 - dare de mită; 11 - trafic de influenţă; 22 - acordare de credite cu încălcarea legii; 13 - utilizare a creditelor în alte scopuri; 2 - obţinere de foloase necuvenite de către persoane cu funcţii de conducere în cadrul operaţiunilor comerciale sau financiare; 6 - efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia; 2 - folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii; 3 - folosire a influenţei ori autorităţii; 49 - abuz în serviciu contra intereselor publice; 1 - tăinuire a bunurilor; 14 - asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni; 29 - fals şi uz de fals; 7 - spălare a banilor; 7 - evaziune fiscală; 2 - bancrută frauduloasă.
În anul 2006, Secţia a 2-a din DNA privind combaterea infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie "şi-a canalizat eforturile pentru prevenirea şi combaterea faptelor de mare corupţie, fiind cercetaţi şi trimişi în judecată, printre alţii, înalţi demnitari ori funcţionari publici (respectiv, 1 viceprim-ministru, care avea şi calitate de senator, 4 deputaţi, 2 secretari de stat, 2 preşedinţi ai consiliilor judeţene, 2 judecători, din care un fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii)", se arată în raportul de activitate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO