Etiopia l-a nominalizat pe Tedros Adhanom Ghebreyesus pentru a conduce agenţia de sănătate a ONU în urmă cu patru ani, dar spune că acesta „nu a fost la înălţimea integrităţii şi aşteptărilor profesionale cerute de funcţia sa”, acuzându-l că se amestecă în afacerile interne ale Etiopiei, potrivit unui comunicat de presă.
„Prin acţiunile sale, (Tedros) a răspândit dezinformări dăunătoare şi a compromis reputaţia, independenţa şi credibilitatea OMS”, a precizat Ministerul etiopian al Afacerilor Externe.
OMS nu a avut un răspuns imediat la aceste afirmaţii.
Tedros a deplâns în repetate rânduri situaţia din ţara sa natală şi a cerut acces umanitar în regiunea Tigray care este afectată de conflict.
„Nicăieri în lume nu asistăm un iad ca în Tigray”, a declarat Tedros la o conferinţă de presă miercuri. El a citat o notă pe care OMS a primit-o recent de la un medic din regiune, care a declarat că autorităţile sanitare au rămas fără medicamente de bază pentru boli, inclusiv pentru diabet, în luna iunie şi că în prezent folosesc stocuri expirate.
Cine luptă în Etiopia?
Conflictul pune forţele guvernului etiopian şi miliţia aliată împotriva trupelor loiale Frontului de Eliberare a Poporului Tigray, care este partidul de guvernare din regiunea Tigray. Primul ministru al Etiopiei, Abiy Ahmed, a lansat operaţiuni militare în Tigray în noiembrie 2020, după ce a acuzat autorităţile locale că au atacat un lagăr militar şi că au încercat să jefuiască bunuri militare. TPLF neagă acuzaţia şi l-a acuzat pe Abiy că a inventat povestea pentru a justifica ofensiva.
Unde este Tigray?
Regiunea se află în colţul muntos de nord-vest al Etiopiei şi se învecinează cu Eritreea şi Sudan. Există aproximativ 7 milioane de locuitori, dintr-o populaţie etiopiană totală de 110 milioane, dar regiunea a jucat un rol important în istoria recentă a ţării.