Annalena Baerbock, candidatul formaţiunii Alianţa ’90/ Verzi la funcţia de cancelar al Germaniei, şi-a atras critici dure după ce a propus majorarea tarifelor la carburanţi pentru descurajarea utilizării vehiculelor şi pentru protejarea mediului, fiind acuzată de poziţii contra şoferilor.
Annalena Baerbock a propus de curând majorarea accizei la carburant cu 16 eurocenţi, în cadrul eforturilor de a descuraja utilizarea vehiculelor cu motoare de combustie şi încurajarea achiziţiei de maşini electrice, o temă care generează controverse în Germania. Pe fondul polemicilor, Alianţa ’90 / Verzi înregistrează scăderi semnificative în sondajele de opinie.
„Protejarea climei este pentru Annalena Baerbock în primul rând o luptă împotriva şoferilor. Protejarea climei trebuie să fie în favoarea oamenilor, nu împotriva lor”, a reacţionat, conform publicaţiei Augsburger Allgemeine, Markus Blume, secretarul general al formaţiunii Uniunea Creştin-Socială (CSU), filiala bavareză a Uniunii Creştin-Democrate (CDU), principalul partid aflat la guvernare în Germania.
Şi Partidul Social-Democrat (SPD), partenerul de guvernare al CDU-CSU, a denunţat propunerile formulate de Annalena Baerbock, care au fost susţinute şi de Andreas Jung, din cadrul Uniunii Creştin-Democrate.
„Oricine vrea să majoreze preţurile la carburanţi precum Annalena Baerbock sau Andreas Jung de la CDU îi terorizează pe cei care sunt dependenţi de maşini şi care vor să aibă bugete stricte. Astfel de propuneri ar putea avea ca efect îndepărtarea cetăţenilor de angajamentele pentru protejarea climei, ceea ce ar fi un deserviciu pentru mediu”, a acuzat Saskia Esken, copreşedinte al Partidului Social-Democrat (SPD).
Împotriva majorării tarifelor la carburanţi s-au pronunţat şi ministrul german al Finanţelor, Olaf Scholz, precum şi ministrul Transporturilor, Andreas Scheuer.
Polemicile generate de măsurile propuse de Annalena Baerbock au condus în ultimele săptămâni la scăderea cotei Alianţei ’90 / Verzi în sondajele de opinie. Astfel, formaţiunea Alianţa ’90 / Verzi a scăzut la nivelul de 22%, fiind mult în urma Uniunii Creştin-Democrate / Uniunii Creştin-Sociale (CDU/CSU), creditată cu 29%. Pe locul al treilea se situează Partidul Social-Democrat (SPD), cu 16%, urmat de Partidul Liber-Democrat (FDP), cu 12%, şi de Alternativă pentru Germania (AfD), cu 10%.