Modul în care sunt trataţi romii diferă de la o ţară la alta în Europa

Răspunsurile ţărilor europene faţă de problema romilor din Europa Centrală sunt diverse, mergând de la fermitate la politici care favorizează integrarea.

Urmărește
226 afișări
Imaginea articolului Modul în care sunt trataţi romii diferă de la o ţară la alta în Europa

Modul în care sunt trataţi romii diferă de la o ţară la alta în Europa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

SPANIA

Guvernul a adoptat în aprilie un "Plan de acţiune pentru dezvoltarea populaţiei de ţigani 2010-2012", dotat cu un buget de 107 milioane de euro pe trei ani, cu acţiuni în materie de educaţie, sănătate, cazare şi pentru femei. Ţara numără 700.000 de ţigani, care reprezintă 1,6 la sută din totalul populaţiei, potrivit Guvernului.

UNGARIA

Estimările variază între 500.000 şi 600.000 de romi dintr-o populaţie de zece milioane de locuitori. Guvernul a decis în 2009 să tripleze bugetul prevăzut pentru demolarea taberelor de romi, relocarea şi favorizarea integrării în funcţia publică. Dar criza economică a determinat Budapesta să îşi revizuiască planurile şi să reducă angajările prevăzute.

În 2009, 40 la sută dintre tinerii romi nu şi-au încheiat studiile primare.

ITALIA

În această ţară locuiesc 342.200 de români, potrivit cifrelor oficiale şi 556.000, potrivit Caritas, o creştere puternică faţă de 2007. Nu există o politică sistematică de expulzare a romilor, dar sunt prevăzute ajutoare de repatriere: biletul de avion, indemnizaţie de călătorie de 400 de euro şi o sumă de bani pentru reintegrarea în ţara de origine de maxim 3.000 de euro.

GRECIA

Aproximativ 300.000 de romi locuiesc în această ţară, majoritatea în condiţii mizere, fiind adeseori victime ale expulzărilor arbitrare şi violenţelor poliţiei. În pofida unor ajutoare sociale acordate prin programe europene, integrarea lor nu se realizează însă. În 2008, raportorul ONU pentru drepturile minorităţilor, Gay McDougall, i-a cerut Atenei să ia măsuri urgente pentru ameliorarea situaţiei lor "disperate".

CEHIA

Minoritatea romă este estimată la 250.000/300.000 de persoane din 10,4 milioane de locuitori. Mai multe atacuri extremiste ale dreptei împotriva romilor au fost înregistrate în ultimii ani. La jumătatea lui martie 2010, Guvernul ceh a adoptat un "plan naţional de acţiune" pentru a încuraja şcolarizarea copiilor ţigani alături de ceilalţi.

GERMANIA

Romii germani sunt recunoscuţi ca una dintre minorităţile germane. Majoritatea celorlalţi romi sunt refugiaţi din Kosovo care au fugit în timpul războiului. Germania i-a încurajat, ca pe toţi refugiaţii kosovari, să se întoarcă pe teritoriul lor, oferindu-le ajutor de repatriere. Berlinul şi-a anunţat intenţia de a trimite "pe etape" în Kosovo circa 10.000 de romi care nu au autorizaţie de sejur oficială.

PORTUGALIA

Comunitatea de ţigani, foarte veche, numără aproximativ 50.000 de persoane. Nu există nicio statistică oficială cu privire la numărul "romilor" care au imigrat recent. Străinii aflaţi în situaţie ilegală pot fi expulzaţi din Portugalia, cu excepţia celor născuţi aici, a celor ajunşi în ţară înaintea vârstei de zece ani sau a celor cu copii minori sau şcolarizaţi.

ELVEŢIA

Aproximativ 50.000 de romi locuiesc aici, potrivit fundaţiei Roma, care apără drepturile acestei minorităţi. "Abia după cel de-al Doilea Război Mondial valul principal de imigranţi romi a sosit în Eleveţia", a declarat un oficial din cadrul fundaţiei, Cristina Kluck. "Aici, majoritatea romilor au cetăţenie elveţiană, ceilalţi sunt refugiaţi din Kosovo", a precizat ea.

POLONIA

Comunitatea romă numără între 12.855 şi 50.000 de persoane, potrivit surselor (din 38 de milioane de locuitori). "Situaţia materială a romilor polonezi este mai bună decât cea a romilor din Slovacia sau Ungaria", potrivit preşedintelui Asociaţiei romilor din Polonia, Roman Kwiatkowski. Potrivit autorităţilor poloneze, 30 la sută dintre copiii romi nu sunt şcolarizaţi.

SUEDIA

Romii, estimaţi la 50.000 dintre care majoritatea au ajuns în secolul al XVI-lea, sunt una dintre cele cinci minorităţi recunoscute. De la începutul anului, au fost expulzaţi peste 50 de romi. Potrivit unui raport, 80 la sută dintre romii adulţi nu au un loc de muncă şi majoritatea copiilor nu termină şcoala primară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici