Mohamad Khatami şi Mehdi Karubi se alătură mişcării lansate de Mir Hossein Moussavi

Fostul preşedinte reformator, Mohammad Khatami, şi fostul candidat la alegerile prezidenţiale, Mehdi Karubi, s-au alăturat "Dumului verde al speranţei", mişcare recent lansată de unul dintre liderii opoziţiei din Iran, Mir Hossein Moussavi, potrivit agenţiei Ilna.

Urmărește
23 afișări
Imaginea articolului Mohamad Khatami şi Mehdi Karubi se alătură mişcării lansate de Mir Hossein Moussavi

Mir Hossein Moussavi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mehdi Karubi se alătură mişcării lansate de Mir Hossein Moussavi

"Consiliul Central al Drumului verde al speranţei va fi alcătuit dintr-un grup redus de cinci-şase persoane, printre care se află Khatami şi Karubi", a declarat Alireza Beheshti, un colaborator al lui Moussavi, citat marţi de Ilna.

Această mişcare a fost lansată pentru continuarea contestării realegerii preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad, a anunţat cotidianul reformator Etemad Melli, aparţinând lui Karubi, duminică.

"Drumul verde al speranţei are misiunea de a apăra cererile legitime ale poporului şi obţinerea drepturilor sale", a declarat Moussavi în cadrul unei întâlniri, a cărei dată nu a fost precizată, cu membrii Asociaţiei Medicilor Islamici, potrivit cotidianului.

Moussavi, candidat conservator moderat, care s-a clasat pe locul al doilea după primul tur al alegerilor prezidenţiale de la 12 iunie, a acuzat autorităţile de fraudă masivă şi a refuzat să recunoască legitimitatea lui Ahmadinejad ca preşedinte.

Contestarea rezultatului alegerilor prezidenţiale a declanşat proteste de stradă, care au fost sever reprimate de autorităţi. Cel puţin 4.000 de manifestanţi au fost arestaţi, iar alte circa 30 de persoane ucise, potrivit datelor oficiale, în urma acestor evenimente.

Conform declaraţiilor publicate sâmbătă de Etemad Melli, Karubi a afirmat că unii deţinuţi ar fi murit în închisoare după ce ar fi fost "bătuţi şi torturaţi". Anterior, acesta a vorbit despre "violuri" comise împotriva deţinuţilor. Publicarea cotidianului a fost interzisă luni.

Într-o scrisoare adresată marţi lui Karubi, Mousavi îi mulţumeşte pentru "angajamentul" şi "curajul" său.

Acuzaţiile lui Karubi cu privire la "tratamentele oribile la care au fost supuşi deţinuţii în anumite centre de detenţie au luat prin surprindere televiziunea şi publicaţiile care aparţin autorilor loviturii de stat", se arată în scrisoarea publicată pe site-ul cotidianului Etemad Melli.

"Ei cer ca cei care au fost violaţi şi atacaţi să furnizeze patru martori (...). Dar, oare, au nevoie de patru martori şi atunci când arestează oamenii?", a continuat Mousavi.

Scrisoarea acuză "mâna sistemului" de comiterea crimelor şi se întreabă dacă "autorităţile nu vor să ştie ce fac aceste mâini (ale sistemului) oamenilor".

Mousavi se întreabă, de asemenea, în ce fel pot fi îngrijite "rănile oamenilor cărora li s-a făcut (un) rău", având în vedere că autorităţile "dezmint categoric că li s-ar fi produs vreun rău".

Un oficial de rang înalt din cadrul Gardienilor Revoluţiei a cerut, la 9 august "judecarea şi pedepsirea" lui Mohammad Khatami, dar şi a lui Moussavi şi Karubi, pentru rolul jucat de aceştia în cadrul protestelor postelectorale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici