Prima pagină » Știri externe » România şi SUA au semnat o declaraţie privind accesul în programul Visa Waiver

România şi SUA au semnat o declaraţie privind accesul în programul Visa Waiver

Ambasadorul României în SUA, Adrian Vieriţa, şi Michael Chertoff, secretarul american pentru Securitatea Internă, au semnat luni o declaraţie privind programul Visa Waiver, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Departamentului pentru Securitatea Internă.
România şi SUA au semnat o declaraţie privind accesul în programul Visa Waiver
04 nov. 2008, 01:11, Știri externe

Conform textul declaraţiei, dat publicităţii de Ministerul român de Externe, cele două părţi intenţionează să coopereze îndeaproape pentru întărirea siguranţei călătoriilor internaţionale şi a securităţii frontierelor, în scopul îndeplinirii în totalitate a cerinţelor VWP.

În acest scop, Departamentul Securităţii Interne din Statele Unite ale Americii şi alte agenţii competente ale Guvernului SUA intenţionează să asiste Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) şi alte autorităţi competente din România pentru luarea măsurilor necesare în vederea elaborării programelor, sistemelor şi procedurilor de securizare a frontierelor şi călătoriilor, compatibile cu cele utilizate de Departamentul Securităţii Interne.

Acestea includ, dar nu se limitează la dezvoltarea şi emiterea paşapoartelor electronice, declararea la timp a paşapoartelor furate şi pierdute, schimbul de informaţii pentru îmbunăţirea securităţii şi controlului la frontieră, inclusiv schimbul de informaţii cu privire la pasageri, îmbunătăţirea standardelor de securitate ale documentelor de călătorie, stabilirea şi derularea unor programe de pregătire pentru Air Marshals (ofiţeri de securitate înarmaţi la bordul aeronavelor), alte măsuri comune benefice pentru îmbunătăţirea securităţii frontierei şi călătoriei.

La capitolul angajamente de securitate, declaraţia prevede o colaborare în vederea consolidării capacităţilor de schimb de informaţii, incluzând, dar fără a se limita la schimbul de informaţii privind monitorizarea fenomenului terorist cu scopul de a identifica persoane cunoscute sau suspectate de terorism sau activităţi teroriste. În acest sens, autorităţile naţionale competente din România intenţionează încheierea unui aranjament cu SUA pentru a schimba informaţii privind monitorizarea persoanelor cunoscute sau suspecte ca fiind terorişti.

De asemenea, textul prevede că Ministerul Internelor şi Reformei Administrative în coordonare cu alte autorităţi competente din România intenţionează să declare datele pentru paşapoartele în alb şi ale celor emise, declarate pierdute sau furate, în concordanţă cu cele mai bune practici utilizate de Interpol.

În ceea ce priveşte însoţitorii de bord, autorităţile române afirmă că intenţionează să dezvolte şi să deruleze un program în concordanţă cu standardele acceptabile pentru cele două părţi şi să încheie un aranjament cu Administraţia de Securitate a Transporturilor, Departamentul Securităţii Interne din Statele Unite ale Americii, pentru a permite însoţitorilor de bord federali din SUA să opereze şi să transporte armament autorizat la bordul zborurilor SUA care se îndreaptă către, dinspre sau tranzitează SUA.

Textul adaugă că înţelegerile şi aranjamentele incluse în declaraţie reflectă intenţiile de bună credinţă ale semnatarilor şi nu intenţionează să impună obligaţii de ordin juridic împotriva legislaţiei lor naţionale sau internaţionale. "Această Declaraţie nu trebuie interpretată în sensul producerii unui drept sau beneficiu, faptic sau procedural, aplicabil prin lege sau altfel între Participanţi sau de către o parte terţă împotriva Participanţilor, agenţiilor lor inrudite, Statelor Unite ale Americii, României sau ofiţerilor, angajaţilor, agenţilor sau altui personal asociat", precizează textul documentului.

România se numără printre cele şase state UE ai căror cetăţeni au nevoie de viză, alături de Bulgaria, Cipru, Grecia, Malta şi Polonia. Preşedintele american, George W. Bush, a anunţat, la 17 octombrie, anularea obligativităţii vizelor de intrare în SUA pentru cetăţenii din Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Slovacia şi Coreea de Sud. În programul Visa Waiver mai sunt incluse Andora, Australia, Austria, Belgia, Brunei, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Islanda, Irlanda, Italia, Japonia, Liechtenstein, Luxemburg, Marea Britanie, Monaco, Noua Zeelandă, Norvegia, Olanda, Portugalia, San Marino, Singapore, Slovenia, Spania şi Suedia.

"Elementele de consolidare a securităţii stipulate în acest document sunt o continuare a progreselor înregistrate de România în sensul eliminării vizelor pentru Statele Unite şi posibilei aderări la Programul Visa Waiver", precizează comunicatul.

"Laud Guvernul român pentru angajamentul faţă de aceste elemente de consolidare a securităţii şi faţă de valoarea comună a libertăţii", a declarat, potrivit comunicatului, Michael Chertoff. "Această realizare are ca bază relaţia puternică dintre ţările noastre şi ne aduce mai aproape de ziua în care cetăţenii români vor putea călători fără vize", adaugă secretarul american pentru Securitatea Internă.

Programul Visa Waiver funcţionează de peste 20 de ani, având în prezent 27 de state participante, din Europa şi Asia.

În august 2007, Congresul SUA a autorizat Departamentul pentru Securitatea Internă să reformeze Programul Visa Waiver şi să consolideze acordurile de securitate cu statele participante, extinzând condiţiile necesare statelor aspirante.

Aranjamentele de securitate menţionate în declaraţia interimară reprezintă "progrese importante" pentru îndeplinirea condiţiilor noului sistem VWP, continuă comunicatul Departamentului de Securitate Internă.

Printre aceste condiţii se numără îmbunătăţirea schimbului de informaţii despre călătoriile internaţionale şi monitorizarea frontierelor, îmbunătăţirea schimbului de date despre terorişti sau suspecţi de terorism, raportarea la timp a furtului sau pierderii paşapoartelor, dezvoltarea unui program privind prezenţa agenţilor de securitate la bordul curselor aeriene.

Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) a anunţat zilele trecute că documentul semnat luni confirmă continuarea procesului de creare a condiţiilor pentru eliminarea vizelor pentru cetăţenii români. Potrivit unui comunicat MAE remis vineri agenţiei MEDIAFAX, semnarea Declaraţiei reprezintă angajarea voinţei politice a celor două guverne pentru îndeplinirea unui set de măsuri menit să faciliteze accesul României în Programul Visa Waiver. Declaraţia confirmă continuarea procesului de creare a condiţiilor pentru obţinerea de către cetăţenii români a regimului de călătorie fără vize în Statele Unite (pentru călătoriile de scurtă durată, în scop turistic sau de afaceri).

Pe baza principiilor cuprinse în Declaraţie, autorităţile române şi cele americane vor coopera pentru adoptarea măsurilor convenite, urmând ca accesul României în Programul Visa Waiver să se realizeze atunci când toate condiţiile prevăzute de legislaţia americană vor fi întrunite, conchidea MAE.