Moldovenii ar putea călători fără vize din luna mai, după votul PE de joi

Parlamentul European votează, joi, propunerea legislativă privind ridicarea vizelor pentru cetăţenii R. Moldova şi, dacă nu vor apărea "accidente" pe parcurs, moldovenii ar putea călători în Spaţiul Schengen fără vize încă de la jumătatea lunii mai.

Urmărește
265 afișări
Imaginea articolului Moldovenii ar putea călători fără vize din luna mai, după votul PE de joi

Moldovenii ar putea călători fără vize din luna mai, după votul PE de joi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După votul din Comisia LIBE din 12 februarie, votul de joi ar trebui să fie o simplă formalitate, în condiţiile în care există sprijinul principalelor grupuri politice din Parlamentul European.

Raportorul S&D Tanja Fajon (Slovenia) pe acest dosar consideră că această liberalizare reprezintă "un instrument pentru stabilitatea" Republicii Moldova şi "un moment istoric" pentru viitorul său în Uniunea Europeană.

În opinia sa, ridicarea vizelor este "importantă în special pentru cetăţenii obişnuiţi" care vor putea călători mai uşor în Schengen. Aceasta atrage însă atenţia că ridicarea vizelor nu înseamnă că moldovenii vor putea intra în spaţiul Schengen pentru a munci, ci doar în scopuri turistice, pentru o perioadă de 90 de zile. În plus, doar cei care deţin paşaport biometric vor putea beneficia de această măsură.

Potrivit raportorului sloven, în prezent doar 15% dintre cetăţenii moldoveni deţin un paşaport biometric, dar numărul lor, cu siguranţă, va creşte. Pentru a obţine un paşaport biometric, moldovenii trebuie să plătească 39 de euro şi să aştepte 30 de zile. Dacă doresc să-l obţină în trei ore, preţul este de 127 de euro.

Tanja Fajon nu se aşteaptă la un aflux de cetăţeni moldoveni în spaţiul Schengen, după ridicarea vizelor.

Pe de altă parte, după ce în cazul unor ţări din Balcanii de Vest - Serbia, Macedonia şi Bosnia-Herţegovina - s-a înregistrat un număr mare de cetăţeni care au profitat de relaxarea regimului de vize pentru a căuta de lucru sau pentru a beneficia de asistenţă socială în ţări precum Germania, Suedia, Belgia sau Luxemburg, autorităţile europene au introdus o clauză care permite statelor din Schengen să reintroducă vizele, în cazul în care se confruntă cu un aflux mare de persoane dintr-o anumită ţară.

Referitor la moldovenii care primesc cetăţenie română, Fajon a recunoscut că este "o chestiune sensibilă" la nivel european, dar consideră că este "o situaţie specială", dat fiind faptul că este vorba despre o recăpătare a cetăţeniei române în cazul multor moldoveni şi nu se poate face comparaţie cu cazul Maltei, care acordă cetăţenie oricui pentru o anumită sumă de bani investită în ţară.

Pe de altă parte, europarlamentarul social-democrat a condamnat recentele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu referitor la unirea Republicii Moldova cu România.

"Viitorul Moldovei în UE nu ameninţă în niciun fel suveranitatea acesteia din urmă, în pofida declaraţiilor recente făcute de preşedintele României în legătură cu reunificarea cu România", a spus Fajon, care consideră că pe termen lung "astfel de declaraţii neinspirate" ar putea să aibă "consecinţe serioase" asupra relaţiilor dintre cele două state.

După votul de joi va urma acordul Consiliului în aprilie şi apoi publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. La 20 de zile după publicare, decizia de ridicare a vizelor va intra în vigoare.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici