De asemenea, liderii au convenit să poarte discuţii de aderare cu Moldova şi să acorde Georgiei statutul de candidat la aderare.
Deşi aderarea pentru Ucraina şi Moldova este probabil la mulţi ani distanţă, decizia luată în cadrul summitului la Bruxelles duce cele două ţări cu un pas mai aproape de obiectivul strategic pe termen lung de a se ancora în Occident şi de a se elibera de pe orbita Moscovei.
UE a luat această decizie într-un mod extrem de neortodox: Premierul maghiar Viktor Orban, care public se opunea aderări, a fost de acord să părăsească sala, în timp ce colegii săi din celălate 26 de state UE au trecut propunerea.
„Aceasta este o victorie pentru Ucraina. O victorie pentru întreaga Europă. O victorie care motivează, inspiră şi întăreşte. Îi felicit pe toţi ucrainenii în această zi … Istoria este făcută de cei care nu obosesc să lupte pentru libertate”, a declarat preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski.
Cancelarul german Olaf Scholz a jucat un rol-cheie în a-l determina pe Orban să părăsească sala pentru a deschide calea unei decizii, au declarat diplomaţi şi oficiali. Scholz a declarat că decizia a fost „un semn puternic de sprijin” pentru Ucraina.
De asemenea, liderii au convenit să poarte discuţii de aderare cu o altă fostă republică sovietică, Moldova, şi să acorde unei alte republici, Georgia, statutul de candidat la aderare.
Liderii europeni au spus că vor începe discuţiile de aderare şi cu Bosnia, după ce aceasta îşi va asuma anumite reforme politice.