Monica Iacob-Ridzi, raportor al PE pentru libera circulaţie pe piaţa muncii din UE

Parlamentul European a desemnat-o pe Monica Iacob-Ridzi, eurodeputat român din partea PD-L, în funcţia de raportor pentru Planul de Acţiune privind mobilitatea pe piaţa europeană a muncii, pentru perioada 2007-2010.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Monica Iacob-Ridzi, raportor al PE pentru libera circulaţie pe piaţa muncii din UE

Monica Iacob-Ridzi, raportor al PE pentru libera circulaţie pe piaţa muncii din UE

Eurodeputatul român va trebui să prezinte soluţii pentru eliminarea barierelor impuse pe piaţa muncii din unele state membre, cât şi pentru recunoaşterea reciprocă a drepturilor sociale şi de pensie, se arată într-un comunicat remis duminică agenţiei MEDIAFAX.

"În calitate de raportor, voi urmări eliminarea restricţiilor arbitrare pe piaţa muncii ce sunt impuse cetăţenilor români. Voi acţiona în aşa fel încât Parlamentul să aibă o poziţie tranşantă în această privinţă. Este un drept fundamental al cetăţeniei europene şi de aceea trebuie să obţinem transpunerea lui în realitate" a afirmat Monica Iacob-Ridzi.

Raportul are o importanţă deosebită pentru România, deoarece muncitorii români sunt vizaţi de restricţii impuse de 12 state comunitare. Instituţiile europene au un cuvânt important de spus şi pot aproba sau respinge solicitările statelor membre pentru continuarea sau sistarea perioadelor tranzitorii.

În plus, mulţi dintre cetăţenii români care lucrează în statele UE se confruntă şi cu probleme legate de protecţia sociale - nerecunoaşterea drepturile la pensie şi a contribuţiilor deja plătite, echivalarea calificărilor obţinute în ţară, predominanţa ofertei de muncă la negru şi problemele de protecţie socială ce decurg din acest fenomen, adaugă sursa citată.

Planul de acţiune al Uniunii Europene pentru perioada 2007-2010 va delimita domeniile în care Comisia Europeană va trebui să propună acte legislative pentru implementarea liberei circulaţii pe piaţa muncii. Prin creşterea mobilităţii se urmăreşte în acelaşi timp şi realizarea obiectivului principal al Strategiei de la Lisabona - creşterea economică şi realizarea unui grad mai mare de ocupare a forţei de muncă în Uniunea Europeană, precizează comunicatul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici