- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MONITORUL APĂRĂRII | Incidentul naval din strâmtoarea Kerci - Lecţii învăţate
(…) Dacă Rusia va considera vreodată că a sosit momentul să lămurească lucrurile cu un alt stat, va proceda exact cum procedează acum cu Ucraina: o atacă, dar neagă că o atacă; cucereşte un teritoriu, pentru că apoi să-l anexeze; apoi, îşi apără noua „integritate teritorială” sau creează separatişti, care fac . şi nu fac parte din statul ţintă (nu fac parte atunci când este vorba să fie controlaţi, dar fac parte atunci când pot controla acel stat).
MONITORUL APĂRĂRII | Incidentul naval din strâmtoarea Kerci - Lecţii învăţate
Pentru vecinii maritimi, este de ajuns o platformă, nu un teritoriu, şi apoi să vezi dispută maritimă hibridă, unde eşti singur pentru că Rusia va căuta să acţioneze astfel încât să nu creeze condiţiile activării Articolului 5.
Într-o dispută maritimă cu Rusia, doar mijloacele hard contează: o flotă navală echilibrată (de la nave mici de patrulare şi nave purtătoare de rachete la corvete şi submarine) şi una aeriană superioară (avioane moderne, generaţia 4,5) Chiar dacă eşti membru al Alianţei, condiţiile hibride ale conflictului te pun în situaţia de a fi singur cu agresorul, cel puţin în faza iniţială, a incertitudinilor (vă mai amintiţi când Rusia era în plină ofensivă armată în Donbas, iar Rusia ne ameţea cu povestea: „Poroşenko vrea război…chiar dacă ştie că îl va pierde”?).
ULTIMELE ȘTIRI
-
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
-
Petrişor Peiu: Guvernul Ciolacu II începe cu austeritate
-
Diana Buzoianu, deputată USR: Nu am fugit de la guvernare, dar noi voiam nişte soluţii concrete
-
Revoluţia AI vine din China! DeepSeek V3 depăşeşte GPT-4 şi redefineşte limitele tehnologiei
Mai ales în situaţia când există vulnerabilităţi şi nu poate fi exclusă perspectiva unor viitoare tensiuni cu Rusia, este recomandabil să nu se dea crezare cântecelor de sirenă ale deschiderii de negocieri, indiferent în ce problemă, pentru că, ulterior, orice cedare la capitolul încredere reciprocă se răzbună: ucrainenii regretă amarnic acordul privind Marea Azov semnat cu Rusia în 2003.
În final, dacă nu vrem să rămânem singuri în calea lupilor, aşa cum este Ucraina, nu numai că trebuie să fim cu ceilalţi, ci să fim la fel ca ceilalţi din club, la toate capitolele: politic, economic, militar şi cultural.
(Sandu Valentin Mateiu este comandor (r) de marină, fost diplomat militar)
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO