- Home
- Externe
- BRUXELLES, (18.02.2019, 12:37)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MONITORUL APĂRĂRII | Raport: NATO se confruntă cu cea mai gravă criză, având o serie de probleme, inclusiv interne
Alianţa Nord-Atlantică se confruntă cu una dintre cele mai grave crize din ultimele şapte decenii, fiind afectată de o serie de provocări, inclusiv interne, dintre care cea mai mare este lipsa unei conduceri puternice şi principiale din partea SUA, arată un raport elaborat de experţi în securitate.
Urmărește
2927 afișări
Raport: NATO se confruntă cu cea mai gravă criză, având o serie de probleme, inclusiv interne
În contextul apropierii celei de-a 70-a aniversari a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, cea mai veche şi cea mai de succes alianţă militară a naţiunilor democratice se confruntă în 2019 cu o serie de provocări grave şi complexe vizând scopul, eficienţa şi unitatea Alianţei. Foştii reprezentanţi permanenţi la NATO Douglas Lute şi Nicholas Burns evidenţiază o serie de provocări majore cu care se confruntă Alianţa Nord-Atlantică, într-un raport intitulat "NATO la 70 de ani: O Alianţă aflată în criză".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Moşteanu: USR nu va vota guvernul Ciolacu 2
-
Promisiuni: Guvernul Ciolacu 2 vrea să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% în patru ani şi să majoreze suma deductibilă pentru Pilonul III
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
Nicholas Burns, directorul Proiectului privind "Relaţiile cu Europa şi la nivel Trasatlantic" din cadrul Centrului Belfer al Universităţii Harvard, şi Douglas Lute, expert principal în acelaşi proiect, au prezentat raportul la Conferinţa de Securitate de la Munchen.
"Alianţa Nord-Atlantică se confruntă cu una dintre cele mai dificile crize din ultimele decenii. Deşi NATO se confruntă cu probleme strategice, cea mai mare ameninţare este lipsa unei conduceri puternice şi principiale din partea Statelor Unite, pentru prima dată în istorie", afirmă Nicholas Burns.
"Sperăm că acest raport va fi sursă de inspiraţie în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, îndreptând atenţia spre provocările strategice dure, pentru lansarea unei analize profunde din partea statelor aliate. Alianţa Nord-Atlantică trebuie să fie revitalizată şi reechipată în următoarele decenii şi trebuie să demonstreze abilitatea de adaptare", a spus, la rândul său, Douglas Lute.
Autorii raportului recomandă o serie de măsuri pentru abordarea problemelor interne ale NATO, propunând relansarea rolului de conducere al Statelor Unite, restabilirea capacităţii de apărare în Europa, susţinerea valorilor democratice şi eficientizarea procesului decizional în cadrul organizaţiei. "Preşedintele SUA, Donald Trump, este considerat la nivel larg în capitalele NATO ca fiind cea mai urgentă şi, adesea, cea mai dificilă problemă. Ambivalenţa deschisă a preşedintelui Donald Trump privind valoarea pe care NATO o are pentru Statele Unite, contestarea de către el în mod public a angajamentului faţă de aliaţi prevăzut la Articolul 5, criticile persistente la adresa liderilor democratici din Europa, susţinerea unor membri antidemocratici şi eşecul continuu de a-l confrunta pe principalul adversar al NATO, preşedintele rus Vladimir Putin, au adus Alianţa în cea mai îngrijorătoare criză", subliniază raportul.
"Alianţa Nord-Atlantică se confruntă cu o ameninţare internă potenţial devastatoare. Trei guverne ale naţiunilor membre - din Polonia, Ungaria şi Turcia - au subminat propriile sisteme democratice în diverse grade, suprimând libertatea de exprimare şi presa liberă şi limitând independenţa justiţiei. În contextul în care NATO este în primul rând o alianţă a statelor democratice, acţiunile acestor guverne ameninţă valorile fundamentale - democraţia, libertăţile individuale şi statul de drept -, valori pe care fiecare aliat a asumat angajamentul de a le respecta prin Tratatul Nord-Atlantic", se arată în raport.
Pe plan extern, Alianţa Nord-Atlantică trebuie să contracareze Rusia, să depună eforturi pentru încheierea războiului din Afganistan, să relanseze parteneriatele NATO, să menţină deschisă perspectiva extinderii, să abordeze toate provocările, inclusiv cea a tehnologiei digitale, şi să concureze eficient cu Administraţia din China.
"Alianţa Nord-Atlantică se confruntă cu provocarea de a împiedica noi agresiuni ruse în estul Europei. Preşedintele rus, Vladimir Putin, destabilizează parteneri NATO precum Ucraina şi Georgia prin continuarea ocupaţiei pe teritorii ale acestor ţări. De asemenea, Vladimir Putin încearcă să slăbească ţările baltice pe plan intern. Atacurile cibernetice ruse, acţiunile politice subversive şi campaniile media agresive prezintă ameninţări pentru toate democraţiile din cadrul NATO şi pentru procesele electorale", avertizează autorii raportului.
CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI ÎN MONITORUL APĂRĂRII ŞI SECURITĂŢII
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Sute de pompieri încearcă să stingă zeci de incendii de vegetaţie provocate intenţionat, în nordul Spaniei
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe