- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MONITORUL APĂRĂRII: Relaţia Germania - Rusia, determinantă pentru securitatea Europei
Relaţia Germania – Rusia s-a dezvoltat accelerat după ce Trump a devenit preşedinte al SUA. Iniţial, această relaţie era doar în domeniul economic. După anul 2017 şi mai ales după Summit-ul NATO din 11-12 iulie 2018 acestea au evoluat şi în domeniul politic. Apropierea Germaniei de Rusia este considerată de unele state central şi est europene ca fiind o ameninţare asupra securităţii lor.
MONITORUL APĂRĂRII: Relaţia Germania - Rusia, determinantă pentru securitata Europei
Istoricul relaţiilor Germania - Rusia
De la Bismarck, relaţia Germania – Rusia a marcat, de-a lungul istoriei, suişuri şi coborâşuri determinând, de multe ori, starea de pace sau de război a Europei. Cele două state au fost uneori aliate, alteori au cooperat, dar au fost şi în război direct. Iniţial Prusia (principatul german în jurul căruia s-a reuşit unificarea) şi Rusia au fost mari puteri europene, mult timp rivale. Totuşi, Rusia a sprijinit eliberarea Prusiei în timpul războaielor napoleoniene din 1812 – 1815. A urmat o perioadă de aproximativ 100 de ani de relaţii de prietenie până în anii Primului Război Mondial 1914-1918 când cele două state s-au aflat în tabere diferite. Între anii 1920 – 1936 cele două state au cooperat mai ales în domeniul militar, ambele fiind izolate de Vestul Europei, Germania având statutul de sta învins, iar Uniunea Sovietică pentru ideologia comunistă. Dar tot în acea perioadă au început şi ostilităţile, pentru început indirect, în unele state europene, între naziştii sprijiniţi de Berlin şi comuniştii sprijiniţi de Moscova. Războiul civil din Spania este o consecinţă a acestor lupte. Până în anul 1939 cele două puteri îşi împart statele Europei de Est desenând noi graniţe în afara realităţilor istorice. În anul 1941 Germania invadează URSS. Alianţa formată din SUA, Marea Britanie şi URSS a învins Germania, împingând-o în propriul teritoriu cucerind şi împărţind Berlinul, în mai 1945.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia înarmează trupele nord-coreene cu arme de infanterie la frontiera cu Ucraina
-
„Piscină municipală". Reacţia turiştilor la înlocuirea temporară a fântânii Trevi
-
19 răniţi în centrul Israelului după lansarea unor proiectile din Liban
-
SUA vor desfăşura mijloace militare suplimentare în Orientul Mijlociu
După cel de-al doilea Război Mondial, SUA a oferit sprijin Germaniei, prin Planul Marshal, contribuind în mare măsură la procesul de reconstrucţie a Germaniei.
CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI ÎN MONITORUL APĂRĂRII ŞI DECURITĂŢII
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO