MONITORUL APĂRĂRII | România ar putea participa la misiunea europeană pentru securitatea navelor din Golful Persic

România se numără printre ţările care ar putea participa la viitoarea misiune navală europeană mobilizată în Golful Persic pentru contracararea acţiunilor Iranului, afirmă surse comunitare citate de ediţia germană a Agenţiei France-Presse şi de cotidianul Die Welt.

Urmărește
4150 afișări
Imaginea articolului MONITORUL APĂRĂRII | România ar putea participa la misiunea europeană pentru securitatea navelor din Golful Persic

România ar putea participa la misiunea navală europeană din Golful Persic

Marea Britanie le-a prezentat oficial, marţi după-amiază, partenerilor din cadrul Uniunii Europene propunerea de trimitere a unei misiuni navale în Golful Persic. Mai multe ţări au exprimat, în Comitetul Politic şi de Securitate al Consiliului UE, intenţiile de a analiza posibilitatea participării la misiunea navală. Conform unui diplomat european citat de ediţia în limba germană a Agenţiei France-Presse şi de publicaţia Die Welt, ţările care au anunţat că analizează posibilitatea de a participa la misiune sunt Danemarca, Olanda, România, Suedia, Spania şi Italia.

Franţa a semnalat deja că susţine iniţiativa Marii Britanii. Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a declarat că guvernele de la Paris, Londra şi Berlin pregătesc o "misiune de control şi monitorizare a securităţii maritime" în Golful Persic, precizând că va fi lansată o "iniţiativă europeană".

Guvernul Angela Merkel a anunţat că este în contact cu Marea Britanie şi Franţa pe tema posibilei contribuţii europene la securizarea tranzitului navelor prin Golful Persic. Însă Ministerul de Externe de la Berlin a precizat că deocamdată nu s-a stabilit o contribuţie militară a Germaniei.

Diplomaţi din cadrul Uniunii Europene citaţi de agenţia de presă Reuters declarau marţi că Franţa, Italia, Olanda şi Danemarca susţin ideea Marii Britanii de trimitere a unei misiuni navale în Golful Persic. Spania, Suedia, Polonia şi Germania au manifestat interes pentru această idee. Misiunea navală europeană ar putea fi coordonată de un comandament comun franco-britanic, a declarat un diplomat UE.

Vicepreşedintele Iranului, Eshaq Jahangiri, a respins ideea formării unei coaliţii europene pentru garantarea siguranţei maritime în Golful Persic, avertizând că o asemenea grupare navală va afecta securitatea regională. "Nu este nevoie să fie formată nicio coaliţie, deoarece coaliţiile de acest fel şi prezenţa străinilor în regiune creează doar lipsă de securitate. În afară de a amplifica lipsa de securitate, nu va realiza altceva", a declarat Eshaq Jahangiri, citat de cotidianul britanic The Guardian.

Marea Britanie va încerca să creeze o misiune europeană de protecţie maritimă pentru a asigura tranzitul navelor prin Golful Persic, a declarat luni seară ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, în contextul în care Iranul a capturat acum câteva zile un petrolier britanic. "Conform legislaţiei internaţionale, Iranul nu are dreptul de a obstrucţiona trecerea unei nave, nici nu mai vorbesc de trimiterea de militari la bord. Prin urmare, a fost un act de piraterie de stat", a declarat Jeremy Hunt în Camera Comunelor. "Acum, vom încerca să constituim împreună o misiune europeană de protecţie maritimă pentru a asigura tranzitul echipajelor şi navelor prin această regiune esenţială", a adăugat Jeremy Hunt, subliniind că va discuta despre modul în care această misiune maritimă va colabora cu Statele Unite pentru securizarea Golfului Persic. Jeremy Hunt a discutat despre acest caz cu miniştrii de Externe din Franţa şi Germania, Jean-Yves Le Drian şi Heiko Maas. Guvernul Angela Merkel a subliniat că va continua să aibă o abordare "diplomatică" în criza cu Iranul.

Gardienii Revoluţiei din Iran au anunţat, vineri, capturarea unui petrolier britanic în Strâmtoarea Hormuz, în replică la capturarea în Strâmtoarea Gibraltar a unui vas care ar fi transportat petrol iranian destinat Siriei. Nava britanică Stena Impero a fost oprită de Gardienii Revoluţiei pentru "nerespectarea codului maritim internaţional, la solicitarea Autorităţii portuare şi maritime din provincia Hormuzgan". Marea Britanie şi Statele Unite au condamnat vehement capturarea petrolierului britanic.

Acum câteva săptămâni, membri ai Forţelor navale regale britanice au capturat petrolierul Grace 1, suspectat că ar fi transportat petrol iranian spre Siria prin încălcarea sancţiunilor impuse de Statele Unite şi de Uniunea Europeană. Administraţia de la Teheran avertizase că ar putea captura o navă britanică în cazul în care Marea Britanie nu eliberează petrolierul sechestrat în Gibraltar.

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI ÎN MONITORUL APĂRĂRII ŞI SECURITĂŢII

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici