MONITORUL APĂRĂRII | Statele Unite sunt îngrijorate de activităţile „anormale” ale unui satelit al Rusiei

Statele Unite sunt îngrijorate în legătură cu activităţile "foarte anormale" şi suspecte ale unui satelit rus care ar putea fi utilizat ca armă, afirmă un oficial din cadrul Departamentului de Stat, dar Rusia a respins acuzaţiile, catalogându-le drept "lipsite de fundament".

Urmărește
27992 afișări
Imaginea articolului MONITORUL APĂRĂRII | Statele Unite sunt îngrijorate de activităţile „anormale” ale unui satelit al Rusiei

Statele Unite sunt îngrijorate de activităţile „anormale” ale unui satelit al Rusiei

"În octombrie 2017, Ministerul rus al Apărării a plasat pe orbită un obiect prezentat ca fiind «dispozitiv spaţial de verificare». Dar comportamentul acestui obiect orbital nu se aseamănă cu nimic observat până acum la nivelul capabilităţilor situaţionale sau satelitare. Suntem preocupaţi din cauza unui comportament foarte anormal (...). Nu ştim sigur ce este şi nu există niciun mod să îl verificăm. Intenţiile Rusiei în privinţa acestui satelit sunt neclare şi constituie în mod evident o evoluţie foarte îngrijorătoare, mai ales ţinând cont de afirmaţiile Comandamentului spaţial rus care a evidenţiat că «asimilarea noilor prototipuri de unităţi militare spaţiale reprezintă principala sarcină a Forţelor spaţiale", a afirmat Yleem Poblete, secretar de Stat asistent al SUA, în cursul unui seminar desfăşurat în Elveţia.

Oficialul american a transmis că Statele Unite au "preocupări grave" că Rusia ar putea dezvolta arme antisatelit.

Alexander Deinko, un diplomat rus, a declarat că afirmaţiile oficialului american sunt "aceleaşi acuzaţii nefondate şi calomnioase bazate pe suspiciuni, presupuneri şi aşa mai departe", informează agenţia de presă Reuters şi postul BBC. Oficialul rus a cerut Statelor Unite să contribuie la Tratatul ruso-chinez care prevede limitarea cursei înarmării spaţiale.

Acuzaţiile Washingtonului intervin în contextul în care Administraţia Donald Trump tocmai a prezentat un plan de înfiinţare a unui nou departament al armatei SUA până în anul 2020 - o Forţă militară spaţială care să contracareze mai bine ameninţările de securitate emergente. Propunerea va avea nevoie de aprobarea unui Congres divizat. Preşedintele Donald Trump a cerut, în iunie, Pentagonului să creeze o forţă militară spaţială, în scopul dobândirii "dominaţiei americane în spaţiu". "Am ordonat Departamentului Apărării şi Pentagonului să înceapă imediat procedura necesară înfiinţării unei Forţe spaţiale, a şasea ramură a armatei", declara Donald Trump în cursul unei reuniuni a Consiliului Naţional Spaţial.

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI ÎN MONITORUL APĂRĂRII ŞI SECURITĂŢII

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici