Rezoluţia 1.860 a fost adoptată cu 14 voturi din 15, iar Statele Unite s-au abţinut. Această decizie a americanilor a fost puţin surprinzătoare, diplomaţii punându-şi speranţa, înainte de votare, într-un vot în unanimitate.
Potrivit documentului, Consiliul "subliniază (aspectul de-n.r.) urgenţă şi cere încetarea imediată, durabilă şi pe deplin respectată a focului şi retragerea completă a forţelor israeliene din Gaza".
Rezoluţia 1.860 "condamnă violenţele şi ostilităţile îndreptate împotriva civililor şi toate acţiunile teroriste", fără a face menţiune explicită la tirurile de rachetă ale Hamas.
Consiliul de Securitate "solicită furnizarea, fără obstrucţie, de ajutoare umanitare în toată Fâşia Gaza" şi "salută iniţiativele care vizează deschiderea de coridoare umanitare".
Consiliul a cerut ţărilor membre să favorizeze amplasarea în Gaza a unor dispozitive pentru a garanta că întreruperea focului va fi durabilă, în special "împiedicând contrabanda" cu arme şi "asigurând redeschiderea punctelor de trecere" către Gaza.
În acest sens, oficialii ONU "salută iniţiativa egipteană şi celelalte eforturi regionale şi internaţionale aflate în desfăşurare".
La finalul medierii efectuate în regiune la începutul săptămânii de preşedintele francez Nicolas Sarkozy, preşedintele egiptean Hosni Mubarak i-a invitat la Cairo pe oficialii israelini şi pe cei palestinieni pentru a avea un dialog pe tema încetării focului, a securizării frontierei, a redeschiderii punctelor de trecere şi a ridicării blocadei israeliene din Fâşia Gaza.
Rezoluţia 1.859 "încurajează măsuri tangibile în vederea reconcilierii interpalestiniene".
Totodată, documentul "solicită părţilor şi comunităţii internaţionale să depună eforturi noi şi urgente în vederea realizării unei păci globale bazată pe viziunea unei regiuni unde două state democrate, Israel şi Palestina, convieţuiesc în pace, în cadrul unor frontiere sigure şi recunoscute".
Rezoluţia este rezultatul a trei zile de negocieri intense, efectuate la sediul Naţiunilor Unite, între miniştrii occidentali şi cei arabi, pentru a pune capăt conflictului din Fâşia Gaza unde în urma operaţiunii militare israeliane împotriva mişcării radicale palestiniene Hamas au murit în 13 zile peste 700 de persoane.
Şedinţa a fost prezidată de ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, a cărui ţară asigură în ianuarie preşedinţia Consiliului. La şedinţă a participat şi omologul său american Condoleezza Rice şi cel britanic David Miliband, dar şi numeroşi miniştri arabi, secretarul general al Ligii arabe, Amr Moussa, şi secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.