Moscova a promis să îşi retragă vineri militarii din Gori
Anterior, un purtător de cuvânt al Ministerului georgian de Interne afirmase că forţele ruse s-au "răzgândit" şi nu mai părăsesc oraşul georgian Gori, după ce iniţial anunţase că ruşii au "început să-şi retragă trupele" din acest oraş.
"Ruşii şi-au luat un angajament şi trebuie să plece (din Gori) până mâine" (vineri – n.red.), a declarat Fournier în faţa presei.
"Vom supraveghea ca aceste angajamente luate (de Rusia) să fie respectate", a adăugat el, referindu-se la acordul de încetare a ostilităţilor şi de retragere a trupelor, negociat de Franţa în numele UE.
Preşedintele unei delegaţii a Parlamentului European, Anne-Marie Isler-Beghin, care a fost împiedicată de armata rusă să meargă la Gori, a confirmat promisiunea rusă de a se retrage din acest oraş strategic situat în apropiere de regiunea separatistă Osetia de Sud.
"Generalul rus (comandant în regiunea Gori) a declarat că trupele vor pleca la 15 august. La 15 mă voi deplasa la Gori pentru a vedea dacă îşi respectă cuvântul", a declarat ea în cadrul unei conferinţe de presă.
Isler-Beghin a considerat "inacceptabil" ca armat rusă să blocheze accesul la "un oraş georgian pentru georgieni", adăugând că informaţiile privind abuzurile ruse la Gori nu pot fi verificate.
O serie de explozii au fost auzite şi a fost văzut fum în jurul prânzului la Gori, principalul oraş georgian din apropiere de Osetia de Sud.
Acordul de încetare a focului, acceptat marţi de Tbilisi şi Moscova, prevede întoarcerea forţelor georgiene la bazele lor şi retragerea trupelor ruse pe poziţiile ocupate înainte de începerea conflictului din Osetia de Sud, la 8 august.
Fournier a declarat, de asemenea, că 509 cetăţeni din diferite ţări europene dar şi ruşi şi belaruşi au fost evacuaţi din Georgia în cadrul operaţiunilor organizate de Franţa.