Moscova i-a INTERZIS accesul în Crimeea lui Refat Ciubarov, liderul tătarilor din peninsulă

Autorităţile ruse i-au interzis pentru o perioadă de cinci ani accesul pe teritoriul rusesc, deci şi în Crimeea, lui Refat Ciubarov, cel de-al doilea lider al tătarilor din Crimeea vizat de această interdicţie după anexarea peninsulei ucrainene la Rusia, în martie.

Urmărește
462 afișări
Imaginea articolului Moscova i-a INTERZIS accesul în Crimeea lui Refat Ciubarov, liderul tătarilor din peninsulă

Moscova i-a interzis accesul în Crimeea lui Refat Ciubarov, liderul tătarilor din peninsulă (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Ciubarov, preşedintele Medjlis, Adunarea acestei comunităţi musulmane, a declarat pentru AFP că a fost "blocat" sâmbătă într-un post de frontieră, în timp ce încerca să revină din Ucraina în Crimeea, şi că i-a fost înmânat un document prin care i se interzice să pătrundă pe teritoriul rusesc până în 2019.

În aprilie, predecesorul său la conducerea Adunării, liderul Mustafa Djemilev, a primit şi el un ordin prin care i se interzicea intrarea pe teritoriul rusesc pentru o perioadă de cinci ani.

"Am sentimentul că un întreg stat mi-a declarat război. Mi-a interzis să intru în partia mea", a declarat Ciubarov duminică pentru AFP.

Însă "aceasta este doar o mică parte din nedreptatea enormă care are loc în prezent în Crimeea", a adăugat el.

Moscova a anexat în martie Peninsula ucraineană Crimeea, în urma unui referendum contestat, la finalul căruia 97% dintre votanţi au ales asocierea cu Rusia, potrivit Kremlinului.

Cei aproximativ 300.000 de tătari din Crimeea, care reprezintă aproximativ 12% din populaţia peninsulei, au boicotat votul şi afirmă că se confruntă cu dificultăţi de la instalarea autorităţilor ruseşti.

Într-un raport publicat în mai, ONU a denunţat "hărţuirea" şi "persecuţiile" la care sunt supuşi tătarii în Crimeea, majoritar ostilă faţă de anexarea la Rusia.

Peste 7.200 de persoane originare din Crimeea - cele mai multe etnici tătari - au devenit persoane strămutate pe plan intern, în alte părţi ale Ucrainei, potrivit raportului ONU.

Adjunctul lui Ciubarov, Ahtem Ciigoz, a declarat pentru AFP că Adunarea tătară se reuneşte luni pentru desemnarea unui nou lider.

Comunităţii tătare, care a solicitat un nivel mai mare de autonomie, i s-a refuzat dreptul de a comemora, în mai, 70 de ani de la deportarea acestei etnii în timpul lui Iosif Stalin.

Această comunitate turcofonă a fost acuzată de colaborare cu Germania nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi a fost deportată în Asia Centrală, unde aproape jumătate dintre membrii acesteia au murit de foamete şi decimaţi de boli.

Tătarii au început să revină în Crimeea în timpul lui Mihail Gorbaciov şi au devenit cetăţeni ucraineni după ce Ucraina şi-a proclamat independenţa, în 1991.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici