Moscova protestează faţă de prezenţa unui crucişător american în Marea Neagră

Rusia a protestat, duminică, faţă de prezenţa, în Marea Neagră, a unui crucişător american în cadrul unor manevre navale cu Ucraina, dar ale cărui rachete balistice de apărare constituie, potrivit Moscovei, o "ameninţare" la adresa securităţii sale.

Urmărește
129 afișări

"Avem un anumit număr de întrebări privind sosirea în Marea Neagră a crucişătorului marinei americane Monterey, echipat cu un sistem antirachetă Aegis pentru a participa la exerciţiile americano-ucrainene Sea Breeze 2011", afirmă Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

"Partea rusă a subliniat în mai multe rânduri că nu va rămâne tăcută la apariţia unor elemente de infrastructură strategică americane în apropierea imediată a frontierelor sale şi că va considera acest lucru o ameninţare la adresa securităţii sale", adaugă diplomaţia rusă.

Sistemul Aegis îmbarcat la bordul crucişătorului american este un radar care poate detecta, căuta şi urmări rachete. Proiectilele cuplate la acest radar intră în arsenalul militar folosit pentru un scut antirachetă.

Moscova îşi pune întrebări mai ales cu privire la prezenţa acestei nave atât de aproape de frontierele ruseşti, în timp ce manevrele navale cu Ucraina se referă la piraterie.

Ruşii şi americanii se confruntă de mai mulţi ani pe tema intenţiei Washingtonului de a mobiliza un scut antirachetă în Europa.

Administraţia preşedintelui Barack Obama a anulat în septembrie 2009 un prim proiect de scut antirachetă pus la punct de predecesorul său, George W. Bush, care a generat furia Rusiei, şi a anunţat o nouă versiune, mai puţin controversată, dar care nu a înlăturat toate dezacordurile.

Statele Unite şi Varşovia au semnat în iulie 2010 un protocol care concretizează acordul Poloniei de a găzdui o componentă a viitorului scut antirachetă, iar o nouă etapă a fost încheiată la 3 mai, cu semnarea unui acord între Statele Unite şi România pentru amplasarea unor elemente ale scutului.

Moscova, care cere ca Washigntonul să o implice în acest proiect, a cerut cel puţin garanţii că aceste instalaţii nu constituie o ameninţare la adresa potenţialului său de disuasiune nucleară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici