- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Moscova refuză să ratifice forma actuală a protocolului privind reforma CEDO
Protocolul 14 privind reforma Curţii Europene a Drepturilor Omului aduce atingere intereselor naţionale ale Rusiei, se arată în proiectul unei declaraţii a Dumei, care explică de ce camera inferioară a Parlamentului rus refuză să ratifice acest document, relatează RIA Novosti, în pagina electronică.
Moscova refuză să ratifice forma actuală a protocolului privind reforma CEDO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
După ce evocă articolul 8 al Protocolului, conform căruia o comisie alcătuită din trei judecători ai CEDO este abilitată să adopte hotărâri fără a include neapărat în rândul ei un judecător din ţara reclamată, proiectul declaraţiei afirmă: "Această dispoziţie riscă să pună în pericol echitatea şi fundamentul sentinţelor pronunţate de Curtea Europeană, sentinţe care, în lipsa judecătorului care reprezintă statul reclamat, ar putea fi adoptate fără a ţine cont de particularităţile sistemului judiciar al acelei ţări".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Deputaţii ruşi contestă şi articolul 14 al Protocolului, care permite Curţii să lanseze o anchetă înainte de a statua cu privire la acceptabilitatea unei plângeri.
"Posibilitatea oferită Curţii Europene de a-şi exercita acest drept înainte de a se convinge că au fost epuizate toate căile de recurs la nivel naţional ar putea constitui o ingerinţă în procesul de justiţie derulat la nivel naţional şi chiar o substituire a acestui proces", afirmă proiectul de declaraţie.
Potrivit parlamentarilor, această dispoziţie este inacceptabilă în condiţiile în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului joacă un rol subsidiar în raport cu jurisdicţiile naţionale.
Duma a mai denunţat şi articolele 10 şi 16 ale Protocolului, care conferă CEDO posibilitatea de a arăta statului condamnat modul de aplicare a unei sentinţe definitive, lucru care, de asemenea, contravine rolului subsidiar al Curţii.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO