Moscova şi Tbilisi au semnat variante diferite ale acordului de pace

Preşedintele rus Dmitri Medvedev şi cel georgian Mihail Saakaşvili au semnat două texte diferite ale acordului de pace negociat în august de Franţa, a declarat vineri un oficial rus sub acoperirea anonimatului, confirmând astfel declaraţiile ministrului de Externe Serghei Lavrov.

Urmărește
14 afișări
Imaginea articolului Moscova şi Tbilisi au semnat variante diferite ale acordului de pace

Moscova şi Tbilisi au semnat variante diferite ale acordului de pace

"În versiunea rusească, textul evocă securitatea Abhaziei şi Osetiei de Sud", a declarat pentru AFP oficialul citat, sub acoperirea anonimatului.

"În documentul transmis lui Saakaşvili, aceasta este prezentată drept (securitatea) «în» Abhazia şi «în» Osetia de Sud. Nu este acelaşi lucru", a adăugat el.

Prepoziţia joacă un rol semnificativ în acest document, deoarece ea poate influenţa definiţia "zonelor de tampon" citate de armata rusă în Georgia, apreciază oficialul.

Rusia a creat zone de tampon în jurul republicilor separatiste georgiene proruse Abhazia şi Osetia de Sud, argumentând că vrea să prevină o nouă ofensivă georgiană împotriva acestor regiuni. Occidentul vrea ca forţele ruse să se retragă din teritoriile controlate de Tbilisi.

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a declarat, de asemenea, miercuri, că textul acordului de pace prezentat de preşedintele francez Nicolas Sarkozy omologului său georgian conţine mai multe "inadvertenţe".

Versiunea semnată de Saakaşvili "conţine numeroase inadvertenţe faţă de acordul încheiat de preşedintele rus şi cel francez", inclusiv prin introducerea prepoziţiei "în", a declarat Lavrov, ale cărui afirmaţii au fost publicat pe site-ul Ministerului rus de Externe.

"Este o fraudă directă, şi tocmai aşa vedem lucrurile", a afirmat Lavrov.

"Textul autentic este cel aprobat de cei doi preşedinţi (rus şi francez) la Kremlin, la 12 august", a subliniat el.

Acordul de pace prevede retragerea trupelor ruse din teritoriul georgian, condiţie pe care Moscova afirmă că a îndeplinit-o, dar în acelaşi timp autorizează Rusia să adopte "măsuri adiţionale de securitate" pentru a proteja Osetia de Sud, în aşteptarea creării unui mecanism internaţional.

Rusia a lansat la 8 august o ofensivă militară împotriva Georgiei, după ce Tbilisi a declanşat o operaţiune pentru a încerca să preia controlul asupra regiunii separatiste Osetia de Sud.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici