Prima pagină » Știri externe » Moscova speră ca negocierea statutului special al regiunilor din estul Ucrainei să înceapă rapid

Moscova speră ca negocierea statutului special al regiunilor din estul Ucrainei să înceapă rapid

Rusia şi-a exprimat speranţa ca negocierile cu privire la statutul special al regiunilor separatiste din estul Ucrainei, prevăzut prin protocolul de armistiţiu semnat la Minsk, să înceaă rapid, a declarat marţi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.
Moscova speră ca negocierea statutului special al regiunilor din estul Ucrainei să înceapă rapid

Protocolul cu privire la armistiţiu, semnat vineri la Minsk, „prevede să fie luate măsuri” vizând să definească „statutul sud-estului Ucrainei”, a spus Lavrov într-o conferinţă de presă la Moscova. „Noi sperăm ca aceste negocieri să înceapă rapid”, a adăugat el.

Protocolul, semnat în cursul unei reuniuni între reprezentanţi ai rebelilor, Kievului, Moscovei şi OSCE, stipulează un „statut special” pentru regiunile aflate sub controlul separatiştilor şi alegeri în regiunile Doneţk şi Lugansk, situate în estul Ucrainei.

Acest statut urmează să fie discutat la Minsk într-o săptămână, a anunţa duminică „premierul” republicii separatiste autoproclamate de la Doneţk (NDR) Aleksandr Zaharcenko, care vrea să adauge documentului deja semnat „recunoaşterea independenţei”, un lucru căruia Kievul i se opune.

În contextul în care Kievul şi separatiştii s-au acuzat reciproc, în ultimele zile, de încălcarea armistiţiului, Lavrov a exprimat „îngrijorarea puternică a Rusiei” faţă de o presupusă concentrare de armament greu, de către armata ucraineană, în apropiere de Debalţevo, în regiunea Doneţk.

„Le-am transmis autorităţilor ucrainene că suntem îngrijoraţi”, a spus Lavrov.

În pofida asigurărilor Kievului „că nu există niciun plan vizând să destabilizeze armistiţiul (…), vom supraveghea situaţia în mod mai atent”, a subliniat el.

Proclamarea armistiţiului constituie un succes pentru separatişti şi Rusia, în măsura în care acesta este susceptibil să conducă la pierderea din partea Kievului a controlului asupra mai multor oraşe din estul Ucrainei, după înaintarea victorioasă în ultimele săptămâni a insurgenţilor, ajutaţi pe teren de către militari ruşi potrivit occidentalilor, acuzaţii dezminţite de către Moscova.