Moscoviţii bogaţi vor fi privaţi de steak australian şi sushi norvegian, din cauza sancţiunilor

Moscoviţii bogaţi vor fi nevoiţi să uite de meniuri favorite precum steak-ul australian sau sushi-ul cu somon norvergian, sau vor plăti mai mult pentru înlocuitoare ale acestora, din cauza interdicţiei la importurile de alimente din UE şi SUA impuse de preşedintele Vladimir Putin.

Urmărește
190 afișări
Imaginea articolului Moscoviţii bogaţi vor fi privaţi de steak australian şi sushi norvegian, din cauza sancţiunilor

Moscoviţii bogaţi vor fi privaţi de steak australian şi sushi norvegian, din cauza sancţiunilor (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Putin a decretat interzicerea importurilor de carne, peşte, legume, brânzeturi şi alte produse lactate din Statele Unite, Uniunea Europeană, Norvegia, Canada şi Australia, începând de joi, 7 august, cerând ca acestea să fie înlocuite cu produse autohtone. Măsura se aplică ţărilor care au aplicat sancţiuni Rusiei, în urma anexării Crimeei, transmite Bloomberg.

"Este o situaţie extrem de dificilă pentru piaţa restaurantelor, 50% dintre ingrediente fiind importate. Interdicţia va majora preţurile până la găsirea unor furnizori alternativi", a declarat Elena Mazur, purtător de cuvânt al Rosinter Restaurants Holding.

Rusia a importat anul trecut alimente şi produse agricole în valoare de 43 de miliarde de dolari, potrivit datelor guvernamentale. Produsele interzise au reprezentat circa 25 de miliarde de dolari din acest total, conform Capital Economics.

Unele produse greu de înlocuit, precum şunca spaniolă, brânza italiană Grana Padano şi roşiile uscate la soare vor dispărea din meniuri sau se vor găsi cu greutate, potrivit Rosinter, singurul operator rus listat la bursă, care reuneşte 370 de restaurante.

Preţurile mai mari ar putea determina scăderea numărului de clienţi, iar restaurantele vor avea nevoie de creativitate maximă pentru a se adapta, a spus Mazur.

Clienţii vor mânca mai multe produse alimentare autohtone, cum ar fi blini, o clătită tradiţională.

"Vom fi nevoiţi să cumpărăm carne de calitate mai proastă, la preţuri mai mari. Preţul cărnii a crescut cu 50% în acest an. Rusia nu produce carne de porc de calitate în cantitate suficientă. Belarus ne aprovizionează deja, dar este o ţară mică şi nu are destui cârnaţi pentru întreaga Rusie", a spus Zalina Abdusalamova, director general la Kings Meat în Moscova.

Francizorul rus al lanţului de pizzerii Papa John, care reuneşte 74 de unităţi, ar putea bloca planurile de extindere, din cauza costurilor mai mari generate de interzicerea importurilor", a declarat directorul general al companiei, Chris Wynne.

Compania are alte opţiuni, cum ar fi trecerea la brânza mozzarella din Argentina, care este cu 15% mai scumpă.

Operatorul de restaurante va căuta şi furnizori locali pentru înlocuirea cârnaţilor din UE. Mulţi procersatori de carne din Rusia depind de importurile din Uniunea Europeană, întrucât industria autohtonă a cărnii nu este foarte dezvoltată, a arătat Wynne.

"Obiectivul lui Putin cu aceste măsuri este să pună presiune pe dolar şi să încerce stimularea producătorilor locali, dar va afecta oamenii de rând şi nu există garanţii că planul va funcţiona", a spus el.

În era sovietică, pieţele negre au proliferat în perioadele în care exista lipsă de alimente, iar cei cu bani au reuşit întotdeauna să îşi procure alimente şi băutură.

Oamenii de rând între timp ignoră sau susţin interzicea importurilor de alimente.

"Interdicţia nu ne va afecta. Cumpăr brânză rusească şi cultiv legume în grădină", a spus Olga Safonova, o profesoară de 35 de ani din Celiabinsk.

Pentru Natalia Pavlenko, pensionară din Birobidzhan, regiune autonomă, reacţia lui Putin faţă de Occident este prea slabă. Ea susţine oprirea livrărilor de gaze către toate ţările aflate pe lista lui Putin.

"Interzicerea importurilor de alimente nu este suficientă", a spus ea.

Proprietarii de restaurante de lux şi restaurante de tip steakhouse sunt de altă părere, ei considerând că vor fi cei mai afectaţi de măsură, alături de restaurantele cu specific italian şi spaniol.

Investitorii nu au primit bine măsurile luate de Putin, indicele Micex fiind în declin cu 0,1% la bursa din Moscova, iar scăderea de la începutul anului de 11%. Rubla a scăzut cu 0,6%, la 36,4950 unităţi pentru un dolar, cel mai redus nivel din luna martie, când Rusia a anexat Crimeea.

Interzicerea importurilor de alimente din SUA ar putea provoca aprecierea inflaţiei cu 0,5 puncte procentuale în acest an şi cu 1 punct procentual în 2015, consideră Natalia Orlova, economist şef la Alfa Bank. Pentru acest an este anticipată o inflaţie de 7% şi de 8% în 2015, a spus ea.

Riscul creşterii preţurilor este improbabil să afecteze popularitatea lui Putin, care a atins în această lună 87%, în timp ce atitudinea negativă a ruşilor faţă de Statele Unite a urcat în iulie la 74%, faţă de 44% în ianuarie, potrivit datelor Levada-Center.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici