Moscow Times: Rusia nu poate accepta un plan antirachetă al SUA care ar anula echilibrul strategic

Obiectivul pe termen lung al Washingtonului este crearea unui sistem antirachetă care să protejeze în totalitate teritoriul american de orice atac nuclear, iar Rusia încearcă să evite ajungerea la o situaţie care ar face Statele Unite invulnerabile, comentează publicaţia rusă Moscow Times.

Urmărește
6 afișări

Pe 18 mai, preşedintele rus, Dmitri Medvedev, afirma din nou că elementele antirachetă americane care vor fi instalate în Europa de fapt sunt îndreptate împotriva Rusiei, pentru că ţările din Orientul Mijlociu invocate pentru acest proiect nu reprezintă o ameninţare. Ulterior, adjunctul şefului Statului Major al armatei ruse, Andrei Tretiak, declara că Statele Unite vor putea intercepta rachete balistice intercontinentale ruse până în 2015 cu ajutorul sistemelor de tip SM-3.

O analiză tehnică a Statelor Unite arată că actualul sistem antirachetă nu ar putea reduce semnificativ riscul unui atac cu rachete rus în următorii 10-15 ani. Cele 30 de interceptoare din Alaska şi California nu pot intercepta mai mult de şapte-opt rachete intercontinentale Topol-M. Nici sistemele SM-3 de pe navele americane nu pot face faţă unui asemenea atac.

Însă Europa de Est pare să fie locaţia logică pentru amplasarea unor sisteme care ar putea intercepta rachete cu rază medie sau intercontinentale lansate de Iran, dacă Iranul va avea vreodată astfel de arme. Dacă acele rachete ar fi lansate spre Europa sau America de Nord, România şi Polonia sunt cel mai bine poziţionate pentru a găzdui sisteme de interceptare.

"Acest lucru arată că sistemul american antirachetă se concentrează practic pe contracararea ameninţărilor unor state-rebele. Dar aceasta este doar jumătate din imaginea de ansamblu. Adevăratul scop al unui proiect antirachetă atât de amplu are un orizont mult mai larg, iar din acest motiv politicienii şi comandanţii militari ruşi sunt preocupaţi", notează Moscow Times.

"Scopul fundamental al proiectului american antirachetă este securizarea în totalitate a teritoriului american. Când URSS a ameninţat prima dată securitatea SUA cu rachete nucleare, în anii 1960, - punând capăt invulnerabilităţii istorice - a fost un şoc pentru cetăţenii americani şi pentru politica americană a apărării. De aceea, nu este surprinzător că obiectivul strategic al SUA este restabilirea statutului de invulnerabilitate. Factori tehnologici şi economici fac imposibilă crearea unui sistem antirachetă care să garanteze protejarea întregului teritoriu american în cazul unui atac nuclear masiv. Acesta este motivul pentru care Washingtonul şi-a fixat ca obiectiv crearea unui sistem antibalistic limitat care să contracareze un atac rudimentar din partea unui stat-rebel. Dar, în acelaşi timp, acest sistem este o etapă intermediară sau un test înainte de construirea unui sistem cu capacităţi totale", explică Moscow Times.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici