- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Moştenirea generalul Zalujnîi: Rusia poate fi oprită prin inovaţie, tehnologie, adaptare
Generalul Zalujnîi explică succesul Armatei Ucrainei: adaptare şi tehnologii noi, precum dronelor. Ucraina nu a primit tot ajutorul necesar din vest, mai ales avioane şi muniţii. Conform UK, pierderile ruse se ridică la 350.000 militari 2.600 tancuri, 4.900 transportoare şi maşini de luptă, 101 avioane, 1.400 piese de artilerie, şase nave de suprafaţă şi un submarin.
Moştenirea generalul Zalujnîi: Rusia poate fi oprită prin inovaţie, tehnologie, adaptare
Comandantul suprem al Armatei Ucrainene a scris o lucrare pe 1 februarie despre adaptarea Ucrainei la un război cu o putere militară, intitulată „Proiectarea modernă a operaţiunilor militare în războiul ruso-ucrainean şi lupta pentru iniţiativă.” Ucraina a compensat avantajele Rusiei prin inovaţie tehnologică şi adaptare pe scară largă.
Când presa ucraineană şi cea americană raportează că preşedintele Zelenski îl va schimba pe generalul Valeri Zalujnîi, militarul cu cea mai mare funcţie în Armata Ucrainei, care ţine piept Armatei Rusiei de doi ani de zile, ne lasă unul dintre cele mai importante studii despre războiul din zilele noastre între două ţări cu putere militară comparabilă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Atac terorist în Magdeburg, Germania: Un BMW a intrat într-o mulțime la Târgul de Crăciun. Doi oameni au murit / BILD raportează 11 morți și 60-80 de răniți / Ce detalii se cunosc despre atacator
-
Trump va cere statelor membre NATO să crească cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB. FT: Intenţionează să continue să furnizeze ajutor militar Ucrainei.
-
Elon Musk, atac la adresa CCR şi anularea alegerilor din România: "Cum poate un judecător să anuleze alegerile şi să nu fie considerat un dictator" / Reacţia lui Călin Georgescu
-
De ce a investit Dan Şucu 40 mil. euro în celebrul club de fotbal Genoa? Interviu exclusiv la ZF Live. Dan Şucu: După Rapid, Genoa este următorul pas în crearea unui grup multichannel de cluburi de fotbal
Până la acest război, militarii studiau tactici clasice de luptă cu dispunerea unităţilor şi marilor unităţi bazându-se, în mare parte, pe lecţiile din cel de-Al Doilea Război Mondial, când făceau referire la o luptă cu un adversar egal, dar războiul din Ucraina are multe învăţăminte valoroase. De altfel, academiile militare din Statele Unite deja au adăugat în materii lecţiile învăţate din războiul din Ucraina, conform unei declaraţii venite de la Pentagon.
Chiar dacă Rusia este mai puternică militar decât Ucraina, folosind cu precădere Forţele Terestre pe front, fără un sprijin adecvat din partea celorlalte categorii de forţe, acest avantaj a fost uşor surmontat de Kiev.
Mai mult decât atât, Ucraina a reuşit să aibă iniţiativa pe front pentru aproape un an de zile, lucru greu de crezut la începutul invaziei.
Generalul Zalujnîi a susţinut că cerinţele pentru orice război dat sunt unice şi că aceste cerinţe dictează o strategie unică pentru victorie, dar mereu trebuie să ai în vedere: adaptarea armatei şi populaţiei, avantajul tehnologic, iniţiativă la comandanţii cu grade mici.
Totodată, Zalujnîi a identificat şi cele trei condiţii de care ar fi avut nevoie Ucraina pentru victorie: superioritate aeriană, logistică, mijloace adecvate de recunoaşteri. Fără ele, Ucraina s-a adaptat la noile tehnologii, avioane fără pilot, drone maritime, drone de mici dimensiuni.
Generalul ucrainean a vorbit şi de motivele îngheţării frontului: instabilitatea politică a aliaţilor, care a dus la scăderea ajutorului pentru Ucraina - în acest moment, Rusia lansează şi de 10 ori mai multe proiectile decât Ucraina – dar şi indecizia politică din Ucraina care a dus la evitarea unei mobilizări, cerută de armată.
Chiar dacă nu a eliberat tot teritoriul, Ucraina a reuşit ce nimeni nu spera: a alungat ruşii din nord şi nord-est, a eliberat mai multe regiuni din sud şi nord, a blocat accesul Rusiei în Odesa şi joncţiunea cu Transnistria. Dar de departe, cele mai mari realizări ale Armatei Ucrainei au fost în Crimeea şi Marea Neagră. Nicio bază militară rusă nu a rămas lovită, Flota rusă a fost alungată de la Sevastopol, a fost lovit inclusiv podul peste strâmtoarea Kerci.
Conform generalului Zalujnîi, cea mai mare greşeală făcută de acesta a fost că a crezut că Rusia ăşi va retrage militarii dacă va suferi pierderi mari, lucru care nu s-a întâmplat. Conform unei estimări a Ministerului Britanic al Apărării, de la finalul lunii ianuarie, pierderile ruse se ridică la 350.000 militari – din care cel puţin 60.000 ar fi morţi şi restul răniţi sau dispăruţi -, 2.600 tancuri, 4.900 transportoare şi maşini de luptă, 101 avioane, 1.400 piese de artilerie, şase nave de suprafaţă şi un submarin.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO