Prin urmare, în topul căutărilor pe Google găsim următoarele cuvinte sau expresii: „Soleimani”, „Franz Ferdinand”, „Trump” şi „Al Treilea Război Mondial”, se arată într-o analiză BBC.
Până să fie asasinat de armata americană, unii îl vedeau pe generalul Qasem Soleimani drept principalul favorit la funcţia de preşedinte al Iranului. În realitate, acesta era considerat mai puternic chiar decât preşedintele. Totuşi, în ciuda atitudinii discrete şi aparent liniştite, Qasem Soleimani a fost considerat unul dintre cei mai temuţi şi respectaţi militari din Orientul Mijlociu de către Statele Unite şi aliaţii săi.
Moartea lui Soleimani a provocat proteste masive în Iran. Au fost făcute o mulţime de paralele între uciderea generalului iranian şi uciderea fostului arhiduce al Austriei, Franz Ferdinand. Asasinatul din 1914 a provocat declanşarea Primului Război Mondial.
Ţinând cont de paralela Soleimani-Ferdinand şi de ideea că un astfel de asasinat ar putea duce la escaladarea tensiunilor până la a se ajunge la un conflict global, nu e de mirare că oamenii au căutat această expresie pe internet.
„Iranul va căuta, mai mult ca sigur, să se răzbune. Iranienii au făcut deja public acest lucru, acum rămâne de văzut când vor alege momentul”, a declarat un analist politic pentru sursa citată.
Nu e de mirare că şi preşedintele Donald Trump a ajuns în căutările pe Google, ţinând cont de faptul că el este cel care a ordonat atacul cu dronă care l-a ucis pe Soleimani.
Cu această ocazie, căutările au scos la iveală un tweet al lui liderului de la Casa Albă, din anul 2011, în care acesta îl acuza fostul preşedinte Barack Obama că „vrea să pornească un război cu Iranul” pentru a câştiga al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.
Foto: Profimedia