- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Munaf se teme că ar putea fi torturat dacă va fi predat autorităţilor irakiene
Avocatul lui Mohammad Munaf, cetăţean americano-irakian aflat în custodia forţelor americane în Irak, va susţine marţi, în faţa Curţii Supreme de Justiţie a Statelor Unite, că, în cazul în care va fi predat autorităţilor irakiene, clientul său se teme că va fi torturat, relatează ABC News.
Munaf se teme că ar putea fi torturat dacă va fi predat autorităţilor irakiene
Jonathan Hafetz, avocatul care îl reprezintă pe Munaf în instanţă, va pleda în faţa Curţii Supreme pentru transferarea cauzei la un tribunal american. Curtea Supremă va examina marţi cazul lui Munaf şi al unui alt cetăţean american de origine iordaniană, Shawqi Ahmad Omar, şi va decide dacă cei doi pot contesta detenţia lor în Irak într-un tribunal federal american.
Ambii deţinuţi au cerut justiţiei americane să interzică predarea lor autorităţilor irakiene, motivând că ar putea fi supuşi torturii în închisorile din Irak. Instanţele inferioare din Statele Unite au respins cererea lor de instrumentare a cazurilor de către judecători americani. Curtea Supremă nu se va pronunţa însă şi asupra legalităţii detenţiei celor doi de către armata americană. Cele două cazuri au însă implicaţii profunde pentru americanii reţinuţi în zone de război din străinătate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Administraţia americană susţine că Omar şi Munaf nu au dreptul de a compărea în faţa unei instanţe din Statele Unite deoarece se află în custodia forţelor multinaţionale, şi nu a celor americane. Washingtonul îşi bazează pledoaria pe un verdict pronunţat de Curtea Supremă în 1948 într-un caz similar în baza căruia instanţele americane nu aveau jurisdicţie de examinare a unor petiţii depuse de prizonieri japonezi deţinuţi de forţele aliate în cursul celui de-al doilea război mondial, relatează săptămânalul US News and World Report.
Administraţia americană a avertizat că, prin intervenţia tribunalelor federale, vor fi încălcate "eforturile statelor suverane de a condamna indivizi pentru infracţiuni comise în interiorul graniţelor sale".
Munaf şi Omar susţin însă că, spre deosebire de cazul examinat de Curtea Supremă în 1948, al lor prezintă o diferenţă esenţială: petiţionarii japonezi nu deţineau însă şi cetăţenie americană. Mai mult, argumentează ei, existenţa unei coaliţii internaţionale nu înseamnă că Statele Unite nu controlează operaţiunile din Irak. "Acesta este efortul administraţiei de a evita o examinare judiciară", a declarat Hafetz.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO