- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Muntenegru caută cu disperare o cale de ieşire din capcana datoriilor către China. Cui cere ajutorul
Criza datoriilor cu care se confruntă Muntenegru, ţară aspirantă la statutul de membru al UE, scoate din nou la lumină influenţa exercitată de China în Balcanii de Vest.
Muntenegru caută cu disperare o cale de ieşire din capcana datoriilor către China
Guvernul ţării a solicitat recent ajutorul Bruxelles-ului în refinanţarea unui credit chinezesc de un miliard de euro pentru un proiect de autostradă nefinalizat, proiect care a aruncat Muntenegru într-o criză a datoriilor. Creditul echivalează cu un sfert din volumul total de datorii al ţării. Autorităţile de la Bruxelles au respins însă apelul ţării, scrie Politico.
„UE este deja cel mai mare furnizor de asistenţă financiară pentru Muntenegru, cel mai mare investitor şi partener comercial al ţării“, a declarat purtătorul de cuvânt pe politică externă al UE Peter Stano.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Netanyahu a declarat că există progrese în negocierile cu Hamas în Gaza. O rachetă lansată de Houthi a fost interceptată deasupra Israelului
-
Ciolacu: Sărbătoarea Crăciunului ne reaminteşte valoarea comuniunii şi a dorinţei de a face bine
-
Marii investitori în fondurile private de acţiuni se plâng că sunt blocaţi în China şi nu mai pot ieşi
-
Lumea înverzeşte: succese majore în lupta împotriva schimbărilor climatice
„Continuăm să-i susţinem, dar nu vom rambursa creditele pe care le contractează de la părţi terţe“.
Decizia UE riscă să deschidă calea băncii chineze de stat Export-Import Bank of China de a controla active deţinute de Muntenegru. Criticii spun că guvernul Muntenegrului a luat o decizie proastă în 2014 când, împotriva sfaturilor UE, a acceptat creditul chinezesc, care acoperă 85% din costul unui controversat proiect de autostradă care nu a fost încă finalizat.
Alte ţări ca Sri Lanka, Pakistan şi Djibouti au acceptat oferte atractive de creditare în cadrul iniţiativei chineze a noului drum al mătăsii, găsindu-se acum sub presiune financiară pentru rambursarea acestora, riscând să devină astfel vulnerabile în faţa influenţei chinezeşti.
„UE este preocupată de efectele socioeconomic şi financiare ale unora dintre investiţiile Chinei“, a declarat Stano. Muntenegru va trebui să găsească propria soluţie în ceea ce priveşte plata creditului chinez, cheltuit pe un segment de 44 km din autostrada de 165 de km, însă UE este dispusă să ajute la finanţarea construirii restului autostrăzii prin intermediul Planului Economic şi de Investiţii de 9 miliarde de euro pentru Balcanii de Vest, potrivit Reuters. Muntenegru, cu o populaţie de 622.000 de persoane, înregistra datorii de 4,33 miliarde de euro sau 103% din PIB anul trecut, iar capacitatea sa de rambursare a fost slăbită de pandemia de coronavirus care-i subminează principala sursă de venit: turismul.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 15:26
Elias Charalambous, desemnat antrenorul etapei, după ce FCSB a urcat pe locul 2 în clasament
-
astăzi, 14:58
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1035. SUA intenţionează să impună mai multe sancţiuni asupra energiei ruse până la sfârşitul anului / UE va produce 2 milioane de proiectile de artilerie în 2025 / NYT: Trimiterea de trupe nord-coreene în Rusia a fost ideea lui Kim Jong-Un, nu a lui Putin